Σε βέρτιγκο δείχνει να βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητεί λύσεις προκειμένου να δικαιολογήσει αφενός την επερχόμενη ήττα, αφετέρου να δημιουργήσει συνθήκες ενός «αντιδεξιού» μπαμπούλα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω από το κόμμα του ψηφοφόρους που εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση λογικές άλλων δεκαετιών.

Η επίκληση των συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου, οι διαρκείς αναφορές στη δεξιά που επανέρχεται, τα περί αποστασιών και η επίκληση ακόμη και της τριετίας που κυβέρνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δείχνουν πως στόχος του είναι, κυρίως, κάποιοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που παρέμειναν πιστοί τα προηγούμενα χρόνια στο κόμμα αρνούμενοι να μετακινηθούν με τη μεγάλη μάζα που πήγε στην Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει σχεδόν ταβάνι. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και αυτό καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες καταγγέλλουν αλλά εξακολουθούν να διαβάζουν στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει. Το πρόγραμμά του, σχεδόν αντιγραφή του προγράμματος Θεσσαλονίκης, δύσκολα μπορεί να οδηγήσει ψηφοφόρους, που το 2019 του έδειξαν την πόρτα της εξόδου, να του δώσουν την… πρώτη ευκαιρία την οποία λέει ότι ζητά παραβλέποντας τις δύο ευκαιρίες που του έδωσαν το 2015 (μια τον Ιανουάριο και μια τον Σεπτέμβριο).

Ότι και να υποσχεθεί ότι και να τάξει, εκτός των οπαδών και των ψηφοφόρων που συντάσσονται ούτως ή άλλως δίπλα του, δύσκολα θα καταφέρει να προσελκύσει έστω ένα νέο αριθμό καινούριων. Ακόμη και από τους νέους των άνω των 17 στους οποίους υπόσχεται είσοδο στα Πανεπιστήμια ακόμη και με τον ελάχιστο δυνατό βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει τον «μπαμπούλα» της Δεξιάς μήπως προσελκύσει ψηφοφόρους από ένα κοινό που εξακολουθεί να ζει σε άλλες δεκαετίες. Η επίκληση του Ανδρέα Παπανδρέου αυτόν τον στόχο έχει. Τα συνθήματα περί αλλαγής, τα συμβόλαια με το λαό, το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» δείχνει μια τακτική που κινείται με το βλέμμα της διχαστικής ρητορικής.

Χαρακτηριστικά όσα είπε στην Άρτα, όπου μιλώντας για τα συνθήματα της δεκαετίας του 1980 που ρίχνει στην προεκλογική μάχη τόνισε πως «αυτά τα συνθήματα δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν σε όλους τους δημοκράτες πολίτες» προσθέτοντας πως «έγιναν επίκαιρα επειδή η Δεξιά δεν άλλαξε» και να υποστηρίξει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον πατέρα του του 1990-93. Η ψήφος σας να τους τρομάξει»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Το βράδυ των εκλογών ή θα πανηγυρίζουν τα καρτέλ ή θα πανηγυρίζει ο δημοκρατικός λαός. Για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Είμαι βέβαια ότι θα συμβεί το δεύτερο ό,τι κι αν λένε τα παπαγαλάκια του συστήματος».

Κινήσεις απελπισίας

Η τακτική του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί στο συμπέρασμα πως πλέον κινείται με δεδομένη την απελπισία μπροστά στην επερχόμενη ήττα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ακόμη και η αναφορά του πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ αυτό δείχνει.

Πολύ δε περισσότερο όταν υποστηρίζει πως αυτό θα δίνει για να αποτραπεί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες

Οι αναφορές σε κυβέρνηση κουρελού που θα επιχειρήσει να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν απλά επιβεβαίωση της κατάστασης στην Κουμουνδούρου. Αφού το να κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας τον πολιτικό του αντίπαλο για κάτι που ο ίδιος έπραξε το 2019 αν μη τι άλλο θυμίζει την τακτική του ανθρώπου που ο ίδιος χαρακτήρισε ως διαβολικό που όμως κάνει καλό, τον Ντόναλντ Τράμπ…