Επίσημη παρουσίαση του… word που είχε δοθεί την Παρασκευή στη δημοσιότητα από τον Αλέξη Τσίπρα και αφορά το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζει» δισεκατομμύρια, αυξάνει μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, διαγράφει χρέη, παίρνει τράπεζες και ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ.

Ένα πρόγραμμα που κοστολογείται στο απίστευτο ποσό των 83 δισ. ευρώ και το οποίο, αν κληθεί να εφαρμόσει ποτέ, θα ρίξει τη χώρα στα βράχια. Ακόμη και αν εφαρμόσει το μισό από αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΝΔ.

Και το όνομα αυτού «συμβόλαιο για την αλλαγή» κατά τα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου που αντιγράφει και τα περί «συμβολαίου με τον λαό». Όχι ότι δεν το έχει πει και αυτό. Άλλωστε από το 2013 υπογράφει συμβόλαια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της αντιγραφής των συμβολαίων με τον λαό προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω με το βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ και τις διαρκείς εκκλήσεις που απευθύνει για συμπόρευση και «προοδευτική κυβέρνηση».

Έφτασε στο σημείο να φωνάξει μέχρι και το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» σύνθημα που πρόσφατα χρησιμοποίησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης με μια προσθήκη, δηλαδή ότι «η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες».

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμά του με έναν και μοναδικό σκοπό: ν' απευθύνει ένα ακόμη προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως στόχος του είναι να βρεθεί η Ν.Δ. στη θέση της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόνισε με έμφαση από την αρχή της παρουσίασης ότι το πρόγραμμα αυτό είναι «ο οδικός χάρτης της προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι συμβόλαιο με την κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις μας για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής. Τη δική μας πρόταση για το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κυριότερο συμβόλαιο που «υπέγραψε» με τον λαό ήταν αυτό στη Θεσσαλονίκη το 2014 στο πλαίσιο της ΔΕΘ και το οποίο οι πολίτες γνωρίζουν κατά πόσο τίμησε από την πλευρά του. Οι 29 φόροι, η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και όλα όσα έπραξε μετά την κυβίστηση του καλοκαιριού του 2015 δύσκολα ξεχνιούνται.

Ως εκ τούτου η ψήφος-υπογραφή στο συμβόλαιό του μάλλον προβληματίζει. Πολύ δε περισσότερο όταν είναι βέβαιο πως όλα αυτά που λέει είτε δεν θα εφαρμοστούν είτε αν ξεκινήσουν να εφαρμόζονται θα έχουν αποτελέσματα ανάλογα με αυτά που έκαναν τον δυνάμει εταίρο του να αναφωνήσει γυρνώντας στο σπίτι «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».