Ποιος ενδιαφέρεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σλοβακία; Εκ πρώτης, κανένας έως... κανένας. Εδώ, καλά καλά, αδιαφορούμε για τις επικείμενες ευρωεκλογές, με το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα θα ασχολούμαστε; Αφήστε που και οι Σλοβάκοι ελέγχεται εάν και πόσο τους απασχολεί ότι από σήμερα έχουν (πάλι) τον δικό τους ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός όμως ότι κέρδισε το κόμμα του αριστερού λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίκο, που είχε παραιτηθεί το 2018 λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση ενός δημοσιογράφου και της συντρόφου του, αποτελεί μια πρόγευση για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη έχει έναν νέο Ορμπαν και χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να έχουμε πολλούς «Ορμπαν» εφόσον οι Βρυξέλλες συνεχίσουν να μη βλέπουν ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι πολιτικές της. Διότι εκτός της ανόδου της ακροδεξιάς, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι το κόμμα του Φίκο έχει την ίδια σχέση με το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώστε, μάλιστα, ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και των exit polls στη Σλοβακία, ο 59χρονος Φίκο, έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να περιορίσει τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.

Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να καταλάβουμε πόσο θα επηρεάσει η αλλαγή κατεύθυνσης της Σλοβακίας τη δυτική συμμαχία σε σχέση με τον Πούτιν, αλλά τα φιλελεύθερα και δημοκρατικά κόμματα δεν έχουν το χρόνο να περιμένουν για να καταλάβουν ότι οι ευρωεκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές.