«Δεν γίνεται πόλεμος στο Κίεβο» και η ζωή των Ουκρανών εκεί είναι «απολύτως φυσιολογική» επέμεινε σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. 

Επίσης, τα εμπρηστικά σχόλια του φιλορώσου Φίτσου έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις Σλοβακίας-Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ έκρινε ότι το Κίεβο θα έπρεπε να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι γίνεται πόλεμος στο Κίεβο;»

Ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην πόλη Ούζχοροντ της δυτικής Ουκρανίας, όπου θα συναντήσει τον ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμίχαλ, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Φίτσο μήπως θα ήταν καταλληλότερη επιλογή να επισκεφθεί το Κίεβο ώστε να σχηματίσει άποψη για τον πόλεμο που μαίνεται σχεδόν δύο χρόνια τώρα.

Η απάντηση του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν: «Γιατί να πάω στο Κίεβο όταν μπορώ να συναντήσω τον ουκρανό πρωθυπουργό στο Ούζχοροντ; Δεν βλέπω διαφορά».

«Πιστεύετε πραγματικά ότι γίνεται πόλεμος στο Κίεβο; Θα αστειεύεστε! Παρακαλώ, ελπίζω να μην μιλάτε σοβαρά. Πηγαίνετε εκεί και θα διαπιστώσετε ότι η ζωή είναι φυσιολογική στην πόλη, απολύτως φυσιολογική», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για «να σταματήσουν οι μάχες». Αλλά, συμπλήρωσε ότι δεν θα σταματήσουν με περισσότερες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας υποστηρίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει δεσμευτεί πως θα εμποδίσει την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.