Εν μέσω Αυγούστου, η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε ανάλαφρη «καλοκαιρινή επιθεώρηση» ή σε χειμωνιάτικο καρναβάλι, καθώς ακόμα και στελέχη της «προεδρικής» φρουράς διαβλέπουν έλλειμμα πολιτικής ενσυναίσθησης, το οποίο προσπαθούν καλοπροαίρετα να αποδώσουν στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Στέφανος Κασσελάκης, λόγω της πολύχρονης παραμονής του στις ΗΠΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Από τη στιγμή, δε, που ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς Συνέδριο, ο πρόεδρός του γνωρίζει πως θα ήταν αδύνατο να φτάσει ως τον Οκτώβριο όντας σε ρήξη με τον Παύλο Πολάκη, που έχει… πέραση σε μερίδα της κομματικής βάσης.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο κ. Κασσελάκης αναζητά εύσχημο τρόπο προκειμένου να επαναφέρει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως φάνηκε και από τα κολακευτικά λόγια για το «σπουδαίο έργο» που επιτελεί στη Βουλή.

Από τις παραλίες τις Κρήτης όπου κάνει διακοπές του, ανάμεσα στα δελφίνια και με παρέα τη βάρκα του, ο Παύλος Πολάκης στοχάζεται και μετράει ποιοι θα είναι μαζί του αν επιλέξει την ολοκληρωτική ρήξη, όπως άλλωστε κάνει και ο Κασσελάκης.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι παραπάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό του αψύ Κρητικού και ως τέτοια πρόσωπα αναφέρονται ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Ράνια Θρασκιά κ.ά.

Εκθετος ξανά

Στο μεταξύ, πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και τις φωτογραφίες από το εξοχικό του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες, στο οποίο, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση, έχει προστεθεί πισίνα. Ομως, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 740/Δ/1981 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 2471/2016, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η συγκεκριμένη κατασκευή στο συγκεκριμένο νησί, καθώς η Χώρα είναι κηρυγμένη ως παραδοσιακός οικισμός.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η προσθήκη της πισίνας έγινε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα χωρίς να έχει τη σχετική άδεια.

Για… δεξαμενή νερού κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Για την “πισίνα” (βάθους 1,40 μέτρων) του σπιτιού μου στις Σπέτσες, τον Μάιο του 2023 ζήτησα από τους μηχανικούς μου να υποβάλουν όλα τα σχετικά έγγραφα, ώστε να εκδοθούν όλες οι άδειες εργασιών ανακαίνισης του σπιτιού. Κατά τη διάρκειά τους, έγιναν παράλληλα και εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου (αυλής), στις οποίες αναδείχθηκε και καλλωπίστηκε παλαιότερη δεξαμενή νερού, η οποία υπήρχε για δεκαετίες στον ίδιο ακριβώς χώρο (όπως και πηγάδι). Χωρίς να γίνει ΚΑΜΙΑ ΕΚΣΚΑΦΗ».

Για το θέμα έκανε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατασκεύασε αυθαίρετη και παράνομη πισίνα στο σπίτι του στις Σπέτσες. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγνόησε τις διατάξεις του νόμου (τον οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα) που απαγορεύει συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες. Είναι ο πολιτικός αρχηγός που βγάζει κηρύγματα για τη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς από τα σοκάκια της Μυκόνου, τη στιγμή που κάνει τα στραβά μάτια σε εκ νέου προγραφές δημοσιογράφων και δικαστών από το αγαπημένο στέλεχος του κόμματός του που φοβάται να διαγράψει. Είναι ο πρόεδρος του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη, που της επιτίθενται όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις της. Με λίγα λόγια, όταν τα μεγάλα λόγια για το κράτος δικαίου βούλιαξαν στο βυθό μιας παράνομης πισίνας».

Τα ζυγίζει

Την ίδια στιγμή, από ένα άλλο νησί, αυτό της Τήλου στο οποίο διατηρεί σπίτι ο Θανάσης Καρτερός, ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών περιμένουν ένα σήμα του για τον ακολουθούσαν σε οποιαδήποτε απόφαση πάρει. Ο λόγος βέβαια για τους «87» (Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά.) της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πολλούς άλλους που είχαν αποχωρήσει για τη νέα Αριστερά.