Δεν ξέρω αν είναι η άγνοια ή οι πρώτες αναταράξεις από τον τυφώνα Κασσελάκη, ένα αντίγραφο του Τσίπρα (αν εξαιρέσουμε τα… αγγλικά), που πριν προλάβει να βγει από το αβγό αποκαλεί –και αυτός– τον πρωθυπουργό «κληρονόμο». Παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει εκλεγεί και ο Κασσελάκης ποτέ! Η φασαρία που έκαναν για την «προπαγάνδα των αριθμών», όρο πολύ γνωστό και με συγκεκριμένο περιεχόμενο, δείχνει πάντως και την άγνοια και τον πανικό περί τις εσωκομματικές εξελίξεις. 

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ίσχυε πάντα η γνωστή ρήση του Τόμαν Μαν «είναι προτιμότερο να κρατάς το στόμα σου κλειστό με κίνδυνο να θεωρηθείς ηλίθιος, παρά να το ανοίξεις και να το επιβεβαιώσεις». 

Ως γνωστόν, προπαγάνδα των αριθμών είναι εκείνη η προπαγανδιστική πρακτική κατά την οποία οι αριθμοί και τα στοιχεία χρησιμοποιούνται αποσπασματικά και επιλεκτικά προς εξυπηρέτηση ενός πολιτικού σκοπού και τελεσφόρηση ενός θετικού κομματικού αποτελέσματος. 

Το θέμα δηλαδή δεν είναι οι αριθμοί και τα στοιχεία, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούνται. Στην προπαγάνδα των αριθμών δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία, αλλά ο τρόπος χρήσης τους. 

Φυσικά, δεν περιμέναμε να το γνωρίζουν διάφοροι κομματικοί νεοσσοί που διορίστηκαν υπεύθυνοι γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ή εκπρόσωπος του κόμματος – αν και θεωρείται αυτονόητο ότι τέτοιες βασικές γνώσεις έπρεπε να φροντίσουν να την αποκτήσουν. 

Είναι, δε, τουλάχιστον κωμικό ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής των επιστημόνων –οι οποίοι επίσης είναι πολίτες και οφείλουν να γνωρίζουν ή να ρωτούν και να μαθαίνουν–, τη στιγμή που πέρασε όλη την πανδημία αμφισβητώντας τους επιστήμονες και ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των επιτροπών τους, υπονοώντας σαφώς ότι τα μαγείρευε η κυβέρνηση και εκείνοι υφίσταντο την προσβολή της επιστημοσύνης τους χωρίς να αντιδρούν. 

Τώρα, καταγγέλλουν τους… αρνητές της επιστήμης! Μαζί τους και «δημοσιογράφοι» που τουλάχιστον την αλφαβήτα της προπαγάνδας έπρεπε να την γνωρίζουν. 

Η συριζαϊκή προπαγάνδα 

Και για να τελειώνουμε: 

Προπαγάνδα των αριθμών είναι να υποστηρίζεις ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανάτους από τον COVID, ενώ χρησιμοποιείς στοιχεία μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενώ είναι γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν έξαρση της πανδημίας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Επιπλέον, προπαγάνδα των αριθμών είναι να καταγγέλλεις τη χώρα σου ενώ γνωρίζεις ότι οι διάφορες χώρες είχαν διαφορετικό τρόπο μέτρησης των νεκρών – αν για παράδειγμα οι άνθρωποι πέθαναν «με» COVID ή «από» COVID. Επίσης, είναι γνωστό πως στις επιδημίες αυτό που έχει σημασία είναι η υπερβάλλουσα θνητότητα, που προκύπτει από τον μέσο όρο θανάτων της τελευταίας πενταετίας. 

Ετσι, τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2015 ως το 2020 –όταν δηλαδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ– είχαμε μια αύξηση θανάτων της τάξης του 5% (επιπλέον 2.178 θάνατοι). 

Το 2016 είχαμε μείωση θανάτων κατά 2,19% σε σχέση με το 2015, αλλά το 2017 είχαμε αύξηση θανάτων κατά 5,04% σε σχέση με το 2016. Το 2018 είχαμε μείωση 3,32% σε σχέση με το 2017 και το 2019 είχαμε αύξηση 3,82% σε σχέση με το 2018. 

Οταν δεν λαμβάνεις υπόψη σου τέτοια στοιχεία, τότε κάνεις προπαγάνδα των αριθμών. 

Τα ίδια έκαναν και με τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Εκαναν επιλογή μέτρων από άλλες χώρες, αποσιωπώντας μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα και που δεν είχαν υιοθετήσει οι άλλες χώρες. 

Ο κακός και ο χειρότερος 

Τα ίδια έκαναν και με το ύψος των καταθέσεων. Το 2019 πανηγύριζαν για την αύξηση των καταθέσεων στα 139,7 δισ., αλλά απλά συγκρίνονταν με τον εαυτό τους, αφού βρίσκονταν σχεδόν είκοσι πέντε δισ. κάτω σε σχέση με το 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014, οι καταθέσεις ήταν 164,75 δισ. Μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι καταθέσεις κατακρημνίστηκαν. 

Συνολικά, από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα capital controls, οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 42 δισ. ευρώ. 

Τον Ιανουάριο του 2018, οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει στα 102,7 δισ. 

Δεν μας τα έλεγαν όμως αυτά το 2019 όταν πανηγύριζαν και όταν συνέκριναν τον κακό τους εαυτό με τον χειρότερό τους εαυτό. Και αυτό είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα των αριθμών. 

Αλλη περίπτωση προπαγάνδας των αριθμών: 

Το 2019, προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε ότι ο αριθμός τουριστών το 2018 είχε ανέλθει στα 30,123 εκατ. και τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 16,113 δισ. ευρώ (συν 10,8% σε σχέση με το 2017). 

Το 2014 είχαμε 24,4 εκατ. τουρίστες, με έσοδα 16,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή με 24 εκατομμύρια τουρίστες, οι εισπράξεις ήταν υψηλότερες το 2014 από αυτές του 2018 με 30 εκατ. τουρίστες. 

Προπαγάνδα και με τη φτώχεια 

Τα ίδια έκαναν και με τα στοιχεία της φτώχειας. Επί των ημερών τους, σύμφωνα με τη UNICEF, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε ένδεκα μονάδες! Στο 26,6% βρισκόταν με βάση τα εισοδήματα του 2014, στο 37,5% την πήγαν με βάση τα εισοδήματα του 2015. 

Τον Οκτώβριο του 2022, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας είχε καταγγείλει ότι 3,1 εκατ. Ελληνες, το 30%, βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. «Θα διαψεύσετε ακόμη και την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat;», είχε ρωτήσει. 

Οχι βέβαια! Γιατί ακριβώς η ΕΛΣΤΑΤ μάς είχε ενημερώσει πως το 2016 (μετά τα συριζαϊκά ηρωικά του 2015) σε κίνδυνο φτώχειας βρισκόταν το 35,6%, δηλαδή 3,8 εκατ. άνθρωποι! 

Επομένως, σύμφωνα με την προπαγάνδα των αριθμών, το 3,1 είναι… μεγαλύτερο από το 3,8! 

Αλλο παράδειγμα προπαγάνδας των αριθμών: Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε επειδή στο 12μηνο Απριλίου 2016 - Μαρτίου 2017 ο τζίρος στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 3,2%. Ωστόσο, παρέλειπαν να πουν ότι στο 12μηνο Απρίλιος 2015 - Μάρτιος 2016 είχαμε μείωση 11,3%, ενώ το 2015 είχε κλείσει με μείωση 10,4%. 

Οταν, λοιπόν, μιλάς για μια μικρή αύξηση και παραλείπεις την προηγηθείσα θηριώδη μείωση, κάνεις προπαγάνδα των αριθμών. 

Και ενώ όλα αυτά -και άλλα πολλά- αποτελούν αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει προπαγάνδα των αριθμών και με τις πυρκαγιές. Πήραν μία έκθεση και χρησιμοποίησαν ό,τι τους βόλευε. 

Ο Ξέρξης και ο Ποινικός Κώδικας 

Πρόκειται για το ίδιο κόμμα, για την κυβέρνηση του οποίου το εισαγγελικό πόρισμα ανέφερε πως παρακολουθούσε την καταστροφή στο Μάτι, όπως ο Ξέρξης καθήμενος στον χρυσό του θρόνο επί του όρους Αιγάλεω. 

Πρόκειται για το ίδιο κόμμα που με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, το 2019 –λίγο πριν από τις εκλογές, οι οποίες είχαν ήδη ανακοινωθεί–, μετέτρεψε το βασικό έγκλημα του εμπρησμού από κακούργημα σε πλημμέλημα. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος με ανακοίνωσή του προσπαθεί να το μπουρδουκλώσει το θέμα. Οπως αναφέρει, «α) το βασικό αδίκημα εμπρησμού (άρ. 264 Π.Κ.) αφενός δεν αφορά τα δάση, αφετέρου ήταν και παραμένει πλημμέλημα, β) οι μεγάλες ή θανατηφόρες πυρκαγιές δασών (άρ. 265 ΠΚ) ήταν πάντα, έμειναν με τον Ποιν. Κώδ. του 2019 και συνεχίζουν να παραμένουν κακούργημα». 

Η αλήθεια είναι ότι με την επί ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή του Ποινικού Κώδικα (που ξανάλλαξε επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά στο μεταξύ πολλοί επωφελήθηκαν) ο εμπρησμός έγινε έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης, ενώ με τον προηγούμενο Π.Κ. χαρακτηριζόταν ως έγκλημα «αφηρημένα συγκεκριμένης διακινδύνευσης» ή «δυνητικής διακινδύνευσης». 

Ενημερώνω, λοιπόν, τον κ. Ξανθόπουλο ότι στον προ ΣΥΡΙΖΑ Ποινικό Κώδικα, το βασικό έγκλημα του εμπρησμού δάσους ήταν κακούργημα και έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης. Προβλέπονταν επίσης διακρινόμενη μορφή και διακεκριμένη μορφή – κακουργήματα και τα δύο. 

Τον ενημερώνω συγκεκριμένα ότι το βασικό έγκλημα του εμπρησμού επί ΣΥΡΙΖΑ τυποποιήθηκε ως πλημμέλημα (ποινή από 1 έως 5 έτη), δηλαδή συγκεκριμένη διακινδύνευση, ενώ προηγουμένως ήταν έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης και τυποποιημένο ως κακούργημα (ποινή από 5 έως 10 έτη), αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο. 

Φαντάζομαι ότι γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στη συγκεκριμένη και την αφηρημένη ή δυνητική διακινδύνευση. Και ότι η «συγκεκριμένη διακινδύνευση» προϋποθέτει ότι ο κίνδυνος πρέπει να είναι πραγματωμένος. 

Με τον τρόπο αυτόν μειώθηκαν οι περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών από όπου προκύπτει το κακούργημα, διότι απαιτείτο η συγκεκριμένη διακινδύνευση, δηλαδή ένας κίνδυνος που γίνεται πραγματικότητα. 

Επίσης, πολλές από τις νέες διατάξεις εμπρησμού σκοπό είχαν να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για το Μάτι. 

Κι ακόμη: 

Καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 433 Π.Κ. «Παράβαση διατάξεων για την προφύλαξη από τη φωτιά», ως πταισματική παράβαση. Στον νέο Π.Κ. πλέον τα πταίσματα καταργούνται από τα εγκλήματα (άρθρο 18 ΠΚ). Ετσι, όλα τα νομοθετήματα και οι αποφάσεις για αδικήματα που διώκονταν σε βαθμό πταίσματος, εξελίχθηκαν σε διοικητικά αδικήματα. 

Ψηφίστηκε ότι ο εμπρησμός δάσους επέφερε ποινή από 10 ημέρες έως 5 έτη, ενώ στον προηγούμενο Π.Κ. υπήρχαν και η φυλάκιση και το πρόστιμο σωρευτικά. 

Η ποινή που προβλέφθηκε με τον Π.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ για τους δράστες εμπρησμού δάσους είναι ίδια, ανεξάρτητα του μεγέθους της ζημιάς και των καμένων εκτάσεων που προκάλεσαν. Στον προηγούμενο Π.Κ. προβλεπόταν η διακεκριμένη μορφή. 

Με τον Π.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπρησμός από αμέλεια έγινε επίσης συγκεκριμένης διακινδύνευσης και επομένως πλημμέλημα, με ποινή από 3 ως 5 έτη. Στον προηγούμενο Π.Κ. ήταν έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης, με ποινή από 10 μέρες ως πέντε χρόνια. 

Συνεπώς, αυτό το οποίο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα να εντάξει μόνο αυτά που στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας και όχι κατά του δάσους! Και επ’ αυτού ο κ. Ξανθόπουλος τάχα… εξηγεί και επαίρεται ότι περίπου άλλο ο κοινός εμπρησμός και άλλο ο εμπρησμός δάσους. 

Με απλά λόγια: Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το πλαίσιο ποινικοποίησης συμπεριφορών, που η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε και πάλι. 

Ολα τα υπόλοιπα είναι επίσης σκέτη συριζαϊκή προπαγάνδα του πανικού. Για να αποσπάσουν την προσοχή από την επέλαση Κασσελάκη… 

 *Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος