«Βρισκόμαστε μπροστά στον πιο φονικό συνδυασμό που διώχνει ανθρώπους από τις εστίες τους, πόλεμοι, ακραία φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές», εξήγησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη στο συνέδριο του Economist, του οποίου το θέμα είναι: «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή - Χτίζοντας ανθεκτικότητα». Να σημειωθεί ότι το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη HELEXPO.
Μάλιστα, η κα Βούλτεψη, μιλώντας για το σύγχρονο, όπως έχει αρχίσει να είναι, κοινωνικό φαινόμενο της μετανάστευσης εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ανέφερε ακόμα ότι τα επόμενα 30 χρόνια προβλέπεται να μετακινηθούν 1,2 δις περιβαλλοντικοί μετανάστες καθώς οι περιβαλλοντικές καταστροφές εκτοπίζουν 10 φορές περισσότερους ανθρώπους απ΄ότι οι πόλεμοι.
«Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη μεταναστευτική κρίση αισθανόμαστε ότι η μάχη όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή έχει χαθεί, τα σημάδια βρίσκονταν εκεί από καιρό κι όμως χάναμε τη μία μάχη μετά την άλλη. Χάσαμε τη μάχη της Αφρικής, της Ασίας, χάσαμε τη μάχη στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει γωνιά της γης που να μη διεξάγεται ένας πόλεμος με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν κατά εκατομμύρια τις εστίες τους», πρόσθσε.
«Η ΕΕ πρέπει να μην προσπαθεί πάντα να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος»
Η κα Βούλτεψη μίλησε και για τις ενέργειες που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση λόγω κλιματικής κρίσης. Όπως είπε, δεν αρκεί να μπαίνει η κλιματική αλλαγή ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, δεν αρκούν οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ.
«Αν και ένας από τους παράγοντες που ήδη καθορίζουν τη στάση της μετανάστευσης είναι τα περιβαλλοντικά φαινόμενα που δημιουργούνται ως απόρροια της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι ακραίες φυσικές καταστροφές πρόκειται να επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, η ΕΕ μπορώ να πω ότι βρισκόταν στη προηγούμενη σελίδα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σημερινή της ομιλία θέτει το θέμα και δείχνει να παίρνει μπροστά η μηχανή γιατί πρέπει η ΕΕ να μην προσπαθεί πάντα να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος, πρέπει να τα έχει ήδη λυμένα για να πάει μπροστά», εξήγησε.
Επίσης, η υφυπουργός έθεσε ερωτήματα για τα αντανακλαστικά της ΕΕ σε επίπεδο εφαρμογής και ανθεκτικότητας, πώς σχεδιάζει η ΕΕ να προσαρμοστεί στις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τι θα γίνει με τις αφίξεις περιβαλλοντικών και μη προσφύγων και πώς θα υποστηρίξει το έργο των χωρών πρώτης υποδοχής: «Αυτά είναι προς το παρόν ερωτήματα που δεν λαμβάνουν απαντήσεις ή λαμβάνουν αποσπασματικές απαντήσεις».
Τέλος, η κα Βούλτεψη, σε ερώτηση που της τέθηκε για την αποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, απάντησε ότι δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα πρόβλημα ρατσισμού ή μη αποδοχής προσφυγικού πληθυσμού: «Η κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αναρχία που επικράτησε στη χώρα το 2015 και 2016 όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπήκαν σε μια χώρα καθημαγμένη ήδη από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση κι αυτό προκάλεσε αντίδραση. Συγκρούστηκαν 2 ιδεοληψίες, αυτών που λένε όποιος θέλει μπαίνει μέσα και δεν υπάρχουν σύνορα και η πιο ακραία ιδεοληψία που λέει ότι δεν θέλω κανέναν και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο και θέλουν λύση, βρέθηκαν κάπως μετέωροι».