Αναστάτωση προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η είδηση για τη ξαφνική παραίτηση της Αθηνάς Λινού από τη θέση του τομεάρχη παιδείας του κόμματος πριν τρεις εβδομάδες και μάλιστα δίχως να ανακοινωθεί τίποτα. Επίσημα τόσο η ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και η ίδια αποδίδουν την παραίτηση σε αυξημένες υποχρεώσεις της τελευταίας, οι οποίες δεν την επιτρέπουν να ασκεί τα καθήκοντά της. Ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι πολύ διαφορετική.

Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και έγινε γνωστή από τις δημόσιες παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ένταξη της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε ως η στροφή του κόμματος προς την αριστεία. Όταν λοιπόν έγινε γνωστή η παραίτηση της από τη θέση του τομεάρχη παιδείας, θέση που ο Στέφανος Κασσελάκης την τοποθέτησε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι αυτή έχει να κάνει με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Οι φήμες λένε ότι η βουλευτής του βορείου τομέα των Αθηνών τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Άλλωστε και η ίδια έχει σπουδάσει στο εξωτερικό σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, επομένως η παραίτηση της ήταν ζήτημα ουσιαστικής διαφωνίας με την ηγεσία του κόμματος και μάλιστα για τον τομέα ευθύνης της, δηλαδή στην παιδεία. 

Ο πραγματικός λόγος παραίτησης 


Ωστόσο πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι καταλυτικό ρόλο στην αθόρυβη παραίτηση έπαιξε μια άλλη διαφωνία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να διαφωνεί με την πρόταση του Στεφάνου Κασσελάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια και πιο συγκεκριμένα με το ζήτημα της παρένθετης μητέρας. Και δεν είναι η μόνη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με τις ακραίες θέσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα ενώ άλλοι δεν μπορούν να ψηφίσουν ούτε το ισορροπημένο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις απειλές Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία και διαγραφές. 

Όσον αφορά την Αθήνα Λινού είναι γνωστές οι σχέσεις της με την εκκλησία, γεγονός το οποίο βαρύνει στη γνώμη της για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα είχε προκαλέσει πλήθος σχολίων η δήλωση της, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι δεν υπάρχει σχετική μελέτη που να αποδεικνύει ότι ο COVID-19 μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας. Ταυτόχρονα πολλοί συνδέουν την αθόρυβη παραίτηση με τη προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες για θέματα δικαιωμάτων εντός του κόμματος, ωστόσο όπως φαίνεται αυτό απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.