Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε το παρών στις Σπέτσες. Δεν ξέρουμε αν αναρωτήθηκε «τι κάνω εγώ εδώ». Αλλά, είναι προφανές ότι η διακεκριμένη επιστήμονας γενικότερα «ζορίζεται». Λιγάκι, όσο πατάει η γάτα που λέμε. Ισως να συνειδητοποίησε τώρα με ποιο κόμμα εκλέχθηκε. Της το υπενθυμίζουμε: τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αυτόν.

Το άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» με τίτλο «Πρόταση για μυστική ψηφοφορία» προκάλεσε συζητήσεις. Με αφορμή την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης στο θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλά ζευγάρια (κάτι που δεν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), η Αθηνά Λινού εκφράζει τις αντιρρήσεις της. Επικαλούμενη το Σύνταγμα, λέει πως αυτό «ξεκαθαρίζει ότι η γνώμη και η συνείδηση του βουλευτή δεν πρέπει να υποκύπτουν σε κομματικές πιέσεις (ακόμα και του αρχηγού του κόμματος στο οποίο ανήκει), ούτε σε “ηθικές” πιέσεις» και τονίζει ότι «η αντικειμενοποίηση της ηθικής είναι η πεμπτουσία του φασισμού».

Προσθέτει, δε, ότι πιστεύει «ότι για δύσκολα νομοσχέδια, όπως το σχεδιαζόμενο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που διχάζουν μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για μυστική ψηφοφορία των νομοσχεδίων αυτών. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται περισσότερο η συνταγματική υποχρέωση για το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση του κάθε βουλευτή και υπηρετείται καλύτερα το ελληνικό έθνος».

Καλά, πολιτεύεται με τον διεθνιστικό ΣΥΡΙΖΑ (της συμφωνίας των Πρεσπών) και αναφέρεται σε «ελληνικό έθνος»; Μήπως έχει μπερδευτεί λιγάκι; Anyway. Κάτι άλλο όχι ασήμαντο: Είχε προηγηθεί η παραίτησή της από το πόστο του τομεάρχη Παιδείας του κόμματός της, κάποια στιγμή στα τέλη του 2023, που γνωστοποιήθηκε όμως το 2024. Η ίδια είπε ότι «ήθελα να ασχοληθώ με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και χρονικά, δεν έβγαινε». Η ίδια υπογράμμισε πως η παραίτησή της δεν οφείλεται στην εναντίωση της Κουμουνδούρου στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μια «γελοία απάτη» όπως το χαρακτήρισε από τις Σπέτσες. Η ίδια βέβαια έχει αποφοιτήσει και από το -ιδιωτικό- Χάρβαρντ. SYRIZA tales.

Τα διλήμματα

Η πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν ήταν, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν εδραίες απόψεις, είτε τις δημοσιοποιούν είτε όχι. Ποτέ δεν ήταν και γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται το όνομά τους να γραφτεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στα κιτάπια της Ιστορίας. Διότι στην πολιτική αυτό δεν ελέγχεται εύκολα. Τα διλήμματα στα κοινά είναι πολλά, όπως και τα απρόβλεπτα. Αλλά αυτό έπρεπε η Αθηνά Λινού να το είχε σκεφτεί προ της υποψηφιότητας και της εκλογής της. Η Ιστορία γράφεται κάθε ώρα και στιγμή και εκείνη καλείται να τοποθετείται ως βουλευτής δημόσια. Και έγραψε ιστορία και φρίκαρε τους ΣΥΡΙΖΑίους, καθώς μίλησε στη Βουλή επαινώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη! «Κύριε υπουργέ, χαίρομαι που είστε παρών για να συζητήσουμε αυτή την ερώτηση και εύχομαι να είναι πολύ επιτυχής, όπως είναι πάντα βέβαια η θητεία σας στο υπουργείο Υγείας»!

Η Αθηνά Λινού είχε προκαλέσει πάντως αντιδράσεις με προεκλογική τοποθέτησή της τον Ιούνιο του 2023. Τι είχε πει: «Ολες οι οικογένειες που ευλογηθήκαμε να έχουμε παιδιά, ζήσαμε και μεγαλώσαμε με τον παιδίατρο των παιδιών μας. Ηταν ο άνθρωπός μας. Ομως, δυστυχώς, ελάχιστες φορές ήταν υπάλληλος του ΕΣΥ. Τις περισσότερες φορές ήταν ένας ιδιώτης που ήταν τόσο καλός και ζεστός μαζί μας, όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε να του δώσουμε».

Αναγκάστηκε να «μαζέψει» τα παραπάνω, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο σεβασμός μου στο λειτούργημα του παιδιάτρου είναι αδιαπραγμάτευτος… Εντούτοις θέλω να ζητήσω συγγνώμη που μέσα από μια έκφρασή μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι δεν σέβομαι τον ιδιώτη γιατρό. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης για την ανάγκη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στόχος μου ήταν να αναδείξω την ειδικότητα της Παιδιατρικής ως πρότυπο για το μέλλον, έτσι ώστε όλοι να έχουμε έναν οικογενειακό γιατρό που μπορεί να μας σταθεί και να μας στηρίζει, όπως οι παιδίατροι στηρίζουν τόσες οικογένειες. Οπως ανέφερα, οι συνάδελφοι έχουν την ευαισθησία και την αγάπη για τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο για τα παιδιά».

Δύσκολοι καιροί

Ο σύζυγός της Δημήτριος Λινός είναι εξαιρετικός ιατρός. Παράλληλα, είναι από το 2021 κληρικός. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει πέντε παιδιά. Δεν ξέρουμε τι στάση θα τηρήσει η Αθηνά Λινού στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πώς το λέει το τραγούδι: «Εδώ σε θέλω καρδιά μου». Δύσκολοι καιροί ομολογουμένως για τους εναπομείναντες στον μπαξέ της ξεδοντιασμένης Αριστεράς «συντρόφους».