κουβάς (ο) 1. ειδικό σκεύος στο οποίο καταλήγουν οι φρούδες ελπίδες, «ο Γιάννης ήταν τόσο αποκομμένος από την πραγματικότητα που δεν μπορούσε να καταλάβει ότι οι ελπίδες του για εκλογή θα κατέληγαν στον κουβά», 2. καταγγελία για σκάνδαλο από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «αν οι σύντροφοι είχαν 100 ευρώ για κάθε τους κουβά, σήμερα θα ήταν όλοι τους Παπαδημούληδες».

Παρότι θα ήταν ωραίο να είναι έτσι στην πραγματικότητα, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο αγώνας των συντρόφων δεν πήγε εντελώς στον κουβά. Μπορεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται ότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες και ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν είχε σχέση με το σύστημα Predator, αλλά τη ζημιά στην κυβέρνηση την κατάφεραν. Γιατί ζημιά και μάλιστα μεγάλη ήταν το ότι ο πρωθυπουργός, παρασυρμένος από μερικά πρωτοσέλιδα και πιθανότατα και από πανικόβλητους συμβούλους, άφησε να φύγει από το πόστο του ο πιο ικανός συνεργάτης του. Oπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το πολυτιμότερο γρανάζι στη μηχανή της κυβέρνησης, η οποία από το καλοκαίρι του 2022 μοιάζει να έχει χάσει σε δύναμη και να δυσκολεύεται πολύ στις ανηφόρες που συναντάει στο δρόμο της. Κι αυτή η απώλεια είναι μια μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί αν πριν από δύο χρόνια η ψυχραιμία είχε επιβληθεί του πανικού. 

Δουλειά τους 

Φαντάζομαι (ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύω) ότι ο πρωθυπουργός θα έχει ήδη μετανιώσει για την ακατανόητη συγγνώμη που ζήτησε από τον σύντροφο Ανδρουλάκη και θα έχει αποδεχθεί αυτό που οι πολίτες της χώρας κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή κι έμειναν ασυγκίνητοι από τις κλάψες του κραταιού Νικόλα: ότι η δουλειά των μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας είναι να παρακολουθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος παρακολουθείται είναι σώνει και καλά ένοχος για κάτι. 

Γυρίζουν και κάνουν σαμποτάζ 

Και μια και έγραψα για τρομοκρατία και παρακολουθήσεις, το σαμποτάζ των σιδηροδρόμων και των οπτικών ινών στη Γαλλία επιβεβαιώνει κάτι που η Δύση μοιάζει να έχει ξεχάσει (και μπορεί να πληρώσει ακριβά): τα σαμποτάζ και η ζημιά που κάνουν είναι ευθέως ανάλογα της ελευθερίας κινήσεων που απολαμβάνουν οι επίδοξοι σαμποτέρ. 

Κρατιέμαι 

Είναι αλήθεια ότι δυσκολεύομαι κάπως να πανηγυρίσω την εξόντωση του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Ο λόγος γι’ αυτή τη δυσκολία μου στην έκφραση συναισθημάτων δεν είναι επειδή δεν χαίρομαι που ένας ημιπαράφρων δολοφόνος είναι νεκρός, αλλά επειδή σέβομαι το πένθος των συντρόφων.