Στην 29η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια πυκνή και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον καθηγητή του MIT, Daron Acemoglu, και συντονιστή τον Daniel Franklin, Executive Editor του Economist.
Η συζήτηση έλαβε χώρα στο Grand Resort Lagonissi, σε μια χρονική συγκυρία όπου η διεθνής αβεβαιότητα και η τεχνολογική επανάσταση επαναπροσδιορίζουν τις προκλήσεις της διακυβέρνησης.
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας
Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε το κοινό να αναλογιστεί πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από μια δεκαετία, λίγο πριν από το δημοψήφισμα του 2015, που –όπως είπε– οδήγησε τελικά σε ένα τρίτο μνημόνιο και σε περαιτέρω οικονομική υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη. «Σήμερα, έξι χρόνια μετά, έχουμε δημόσια οικονομικά σε τάξη, δανειζόμαστε φθηνότερα από την Ιταλία και τις ΗΠΑ και εφαρμόζουμε πολιτικές ανάπτυξης με έμφαση στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα», υπογράμμισε.
Στο κέντρο της κυβερνητικής στρατηγικής τοποθέτησε τη «συμπεριληπτική ανάπτυξη» και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των ονομαστικών μισθών και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η νέα παγκόσμια τάξη και οι ευρωπαϊκές ευθύνες
Σχολιάζοντας τη ρευστότητα του παγκόσμιου σκηνικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πολλές σταθερές της μεταπολεμικής τάξης αμφισβητούνται. Στον νέο πολυπολικό κόσμο, η Ευρώπη οφείλει –όπως είπε– να αναλάβει πρωτοβουλίες για να παραμείνει ανταγωνιστική και γεωπολιτικά ουσιώδης. «Η ενιαία αγορά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Χρειάζονται αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να παίξει ρόλο και να μην υποχωρήσει περαιτέρω έναντι άλλων δυνάμεων», τόνισε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολή της Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία θα συναντηθεί στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας τη στάση της κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015 αλλά και την υποστήριξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης την περίοδο της πανδημίας.
Τεχνητή νοημοσύνη, δημόσια διοίκηση και δημοκρατία
Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στη σχέση τεχνολογίας και διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας και την κοινωνική συνοχή. «Για πρώτη φορά, ίσως η τεχνολογία δεν δημιουργεί περισσότερες θέσεις από όσες καταργεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε αν θα πρέπει στο μέλλον «τα ρομπότ να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών και τον δημοκρατικό διάλογο. Ανέδειξε τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και η υγεία, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετονομάζεται σε Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ευρωπαϊκή στρατηγική και εμπορικές σχέσεις
Μιλώντας για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και την παγκόσμια εμπορική τάξη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο στη βάση της αμοιβαιότητας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν «εσωτερικοί δασμοί», δηλαδή γραφειοκρατικά εμπόδια που περιορίζουν την επιχειρηματική ελευθερία.
Στηλίτευσε τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur και προέτρεψε την Ευρώπη να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες, κυρίως με την Ινδία.
Ανταγωνιστικότητα, ενέργεια και κεφαλαιαγορές
Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμο και πως η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε φθηνή ενέργεια – είτε μέσω ΑΠΕ, είτε μέσω τεχνολογιών όπως οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ως ευρωπαϊκού εργαλείου σύγκλισης, ενώ τόνισε ότι απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και ενοποίηση των κεφαλαιαγορών.
Προτεραιότητες και λογοδοσία
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Αν το 2027 έχουμε κάνει όσα δεσμευτήκαμε, δεν θα κριθούμε μόνο από το παρελθόν μας, αλλά από την προοπτική που δίνουμε στους πολίτες», είπε. Το στοίχημα, όπως τόνισε, είναι η συνέπεια λόγων και έργων: «Θέλω να κάνω πράξη όσα είπα το 2023. Αυτό είναι το νόημα της υπευθυνότητας».