Μια διαφορετική Ελλάδα, ισχυρή παντού, υπάρχει σήμερα έξι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Παρά τις αναπόφευκτες αστοχίες, η χώρα έχει κάνει άλματα και από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έχει εξελιχθεί σε παράδειγμα προς μίμηση με την οικονομία ίσως να είναι το πιο ισχυρό της χαρτί.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της συμπλήρωσης ακριβώς έξι ετών από τότε που ανέλαβε το πρωθυπουργικό τιμόνι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του έκανε απολογισμό αυτής της περιόδου, που ήταν και παραμένει γεμάτη σημαντικές και πρωτόγνωρες προκλήσεις τις οποίες η Ελλάδα αντιμετώπισε πετυχαίνοντας κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αξιοσημείωτη πρόοδο.
«Δεν παρεκκλίναμε από τον βασικό μας στόχο: να γίνει η Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως έχουμε πια τη χαμηλότερη ανεργία από το 2008, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ιστορικό ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, ενίσχυση του ΕΣΥ, ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, γρήγορη έκδοση των συντάξεων, προστασία των εργαζομένων από την ψηφιακή κάρτα, στήριξη των νέων με στεγαστική πολιτική 43 δράσεων και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στα πανεπιστήμια, τα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στην άμυνα, την πολιτική προστασία.
Κάνοντας ειλικρινή αυτοκριτική, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι δεν έγιναν όλα τέλεια και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν και να διορθωθούν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει πολλές φορές λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες σε χειρισμούς αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη γιατί δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χρειάζεται πιο έντονη προσπάθεια να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα ευθύνης και τήρησης της νομιμότητας, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες και πολιτικές που ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Αυτή την προσπάθεια να είστε σίγουροι ότι την κάνουμε και θα την κάνουμε», τόνισε.
Παράλληλα, έκοψε για μία ακόμη φορά την κουβέντα για πρόωρες εκλογές επαναλαμβάνοντας πως ο χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης παραμένει στα δύο χρόνια από τώρα, στο τέλος δηλαδή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.
«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της τετραετίας με την ίδια πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη. Και στο τέλος της διαδρομής, οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα μας κρίνουν», ανέφερε.
Σε αυτά τα έξι χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις. Η διαχείριση του Μεταναστευτικού ήταν πραγματικός πονοκέφαλος, καθώς έπρεπε να γίνει στροφή 180 μοιρών. Παρότι εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες ροές από τις λιβυκές ακτές προς την Κρήτη και τη Γαύδο, το Μεταναστευτικό σε σημαντικό βαθμό έχει αντιμετωπιστεί με τις ελληνικές θέσεις για την προστασία των συνόρων της Ευρώπης και την επιτάχυνση των επιστροφών να αποτελούν πια αποφάσεις της ΕΕ.
Τα γεγονότα στον Έβρο την άνοιξη του 2020 ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση, ενώ το ίδιο καλοκαίρι η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο έφτασε σε ακραία σημεία και οι προσωπικές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν επιδεινώθηκαν δραματικά. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται αποτελεσματικά στο Μεταναστευτικό, στο Αιγαίο τα νερά είναι ήρεμα και οι δύο ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στις οποίες διατυπώνουν τις διαφωνίες τους χωρίς αυτό να οδηγεί σε σοβαρές κρίσεις.
Επίσης η διαχείριση της πανδημίας ήταν υποδειγματική όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να μη γίνει Μπέργκαμο, ενώ πρωταγωνίστησε στην οργάνωση και πραγματοποίηση των εμβολιασμών αμέσως μετά τη διάθεση των εμβολίων για τον κορονοϊό.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν επίσης γεγονότα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει εξασφαλίζοντας τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες.
Αναμφισβήτητα, τα πιο δύσκολα ζητήματα για την κυβέρνηση ήταν η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές και τώρα οι πλαστές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κοινός παρονομαστής στη διαχείρισή τους από την κυβέρνηση ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού για «νομιμότητα παντού» χωρίς εκπτώσεις και υποσημειώσεις.