Η αλήθεια δεν αποτελεί πάντα προϊόν λεπτομερούς απεικόνισης ή, όπως είχε πει ο Ανρί Ματίς, κορυφαίος εικαστικός και ηγετική μορφή του κινήματος των «φωβιστών», η ακρίβεια στην απεικόνιση δεν σημαίνει αλήθεια. 

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής απεικονίζει την πραγματικότητα εφαρμόζοντας τη ρήση του Πολ Γκογκέν, σύμφωνα με την οποία «αν ένας καλλιτέχνης φαντάζεται τα φύλλα των δέντρων να είναι κίτρινα, να τα ζωγραφίζει κατά αυτόν τον τρόπο». 

Προφανώς ο Γιάννης Στουρνάρας στο άρθρο του δεν περιγράφει το αριστούργημα του Ματίς «Αφθονία, ηρεμία και απόλαυση» που φιλοξενείται στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, αλλά με τα ίδια έντονα και ζωηρά χρώματα παρουσιάζει την Ελλάδα που αλλάζει σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας υπό δύο προϋποθέσεις: Το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται στο 2% του ΑΕΠ και να προχωρήσουν ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις. 

Με τη μεγαλύτερη στην Παιδεία, «και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες της, διότι από εκεί ξεκινούν όλα!», όπως επισημαίνει εμφαντικά.
Ρεαλιστής και οραματιστής συνάμα, ο Γιάννης Στουρνάρας δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας, βάζοντας τις παραμέτρους που ενίοτε είναι «ενοχλητικές», αλλά σε κάθε περίπτωση αναγκαίες ώστε να μη χαθούν όσα με θυσίες κατακτήθηκαν.