Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, από την απόφαση του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, να προκαταλάβει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, -και μάλιστα με εφαρμογή κομματικής πειθαρχίας- από την τηλεόραση. Στο πάνελ του OPEN στο οποίο συμμετείχε, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και για την εφαρμογή της κομματικής πειθαρχίας, με πρόφαση τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν βουλευτές που δεν επιθυμούν να υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως η Αθηνά Λινού και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Νίκου Παππά, αναφορικά με τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με την πολιτική γραμματεία συγκεκριμένα, στα οποία αποδίδει τις συλλογικές αποφάσεις, τις οποίες θα συναποφασίσουν, προκειμένου να βγει ενιαία «πολιτική γραμμή προς τα έξω και να την υπηρετούμε όλοι, γιατί αυτό επιτάσσει το πολιτικό μας συμβόλαιο». Καθιστά λοιπόν την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για υπερψήφιση με επιβολή κομματικής πειθαρχίας, ως όχι κάτι το τετελεσμένο, αλλά ως κάτι το οποίο βρίσκεται υπό αίρεση. Δεν αναμένεται να ανατραπεί η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας - δεν υπάρχουν περιθώρια άλλωστε, διότι έτσι θα εκτεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.  Όμως, είναι προφανές ότι η επίκληση του Νίκου Παππά στο πολιτικό συμβόλαιο, το οποίο προϋποθέτει πως έχουν συνεδριάσει πρωτίστως τα συλλογικά όργανα, είναι προειδοποιητική βολή από πλευράς του Νίκου Παππά προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι στο μέλλον κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, τις επόμενες ημέρες.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παππά

Παναγιώτης Στάθης: «Διάβασα από τον κύριο Γιώργο Τσίπρα να λέει ότι "το έμαθα από την τηλεόραση και δεν ήμουν ο μόνος"».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Και ο Γιάννης Σαρακιώτης είπε ότι δεν είναι υπέρ της κομματικής πειθαρχίας».

Νίκος Παππάς: «Θέλω να ζητήσω την κατανόησή σας, γιατί σε λίγες ώρες έχουμε τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας και έχω μάθει πρωτίστως, τις απόψεις μου να τις καταθέτω εντός των οργάνων και-»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Εσείς γνωρίζατε για την κομματική πειθαρχία;»

Νίκος Παππάς: «Ούτε σε αυτό θα το απαντήσω, κύριε Κολοκυθά».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα αν έχετε διαφωνία, θα την πείτε εκεί δηλαδή;»

Νίκος Παππάς: «Ε, δεν είναι λογικό να - για αυτό υπάρχουν τα συλλογικά όργανα. Τα συλλογικά όργανα υπάρχουν για να διαβουλεύονται τα κόμματα, να βγαίνει η συλλογικά αποφασισμένη πολιτική γραμμή προς τα έξω και να την υπηρετούμε όλοι, γιατί αυτό επιτάσσει το πολιτικό μας συμβόλαιο».

Παναγιώτης Στάθης: «Υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ άνθρωποι που διαφωνούν;»

Νίκος Παππάς: «Ναι, υπάρχουνε. Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο».