Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείς να σχολιάσει τις «παραφωνίες» που υπήρξαν για τα θέματα κομματικής πειθαρχίας, καθώς και για το γεγονός ότι αυτό ανακοινώθηκε από την τηλεόραση, ο Πέτρος Παππάς θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσουν. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι έχουν υπάρξει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Αθηνά Λινού και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, τουλάχιστον για το σκέλος της τεκνοθεσίας.

Ο Πέτρος Παππάς δεν άφησε και πολλά περιθώρια αναφορικά με το «τι σημαίνει κομματική πειθαρχία» και χωρίς περιστροφές, είπε ότι, όποιος καταψηφίσει το νομοσχέδιο, θα διαγραφεί. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα πειθαρχήσουν οι δυο συγκεκριμένοι βουλευτές, καθώς οι τοποθετήσεις του Πέτρου Παππά επάνω σε θέματα πειθαρχίας, τείνουν να αντικατοπτρίζουν εκείνες του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Πέτρος Παππάς κατέχει δυο πρωτιές: ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε δημοσίως και στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη για αρχηγό του κόμματος, ενώ ήταν και ο πρώτος βουλευτής που έφερε στον δημόσιο διάλογο την «σκληρή στάση», δηλαδή των διαγραφών και των αποχωρήσεων των διαφωνούντων. Συνεπώς, τουλάχιστον για θέματα εσωκομματικής πειθαρχίας, οι δηλώσεις του Πέτρου Παππά καθίστανται τροχιοδεικτικές.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Χρήστος Κούτρας: «Έχουμε διάφορες δηλώσεις από χθες το βράδυ από στελέχη σας, όπως ο Γιάννης Σαρακιώτης χθες στο Blue Sky, σήμερα το πρωί ο κύριος Γιώργος Τσίπρας, που ο κύριος Σαρακιώτης είπε ότι είναι κατά της κομματικής πειθαρχίας που έβαλε ο κύριος Κασσελάκης και ο κύριος Τσίπρας, που είπε ότι "εγώ το έμαθα χθες το βράδυ από την τηλεόραση"».

Πέτρος Παππάς: «Στον ΣΥΡΙΖΑ παγίως αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τίθεται θέμα ούτε προσωπικής γνώμης, ούτε άποψης, ούτε συγκυριακών πλειοψηφιών. Θέλω να πω δηλαδή, ότι δεν μπορεί κάποιος να πει, ότι ένας συνάνθρωπός μας δεν έχει ένα δικαίωμα. Δεν το πιστεύω εγώ αυτό. Τα δικαιώματα είναι αυταπόδεικτα, υπάρχουν για όλους τους ανθρώπους και θα έπρεπε να υπάρχουν. Ο νόμος αυτός -και πολύ σωστά το είπε και ο Πρωθυπουργός- καλείται να θεραπεύσει μια πραγματικότητα που για πολλές οικογένειες, είναι επίγουσα αυτή τη στιγμή. Παιδιά τα οποία μπορεί να βρεθούν εκτός κηδεμονίας, γιατί ο μόνος γονιός τους-»

Χρήστος Κούτρας: «Εδώ το θέμα δεν είναι - ο ΣΥΡΙΖΑ θα το στηρίξει απ' ό,τι έχω καταλάβει. Η κομματική πειθαρχία είναι το θέμα».

Πέτρος Παππάς: «Είναι δεδομένη. Εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο επεκτείνει ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο θα έπρεπε ήδη να υπάρχει».

Γιάννης Ντσούνος: «Άμα ήταν δεδομένη, γιατί αισθάνθηκε ο κύριος Κασσελάκης να την επιβάλλει; Και μάλιστα, σε ένα κόμμα της Αριστεράς, όπου η ύπαρξη αρκετών κομμάτων οφείλεται στις διαφωνίες. Το λένε πολύ παλιά στελέχη - άρα γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη εφόσον λέτε ότι ήταν δεδομένη η κομματική πειθαρχία, να την επαναλάβει;»

Πέτρος Παππάς: «Ακριβώς γιατί δεν μπορεί ένας βουλευτής της Αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης της χώρας, να είναι αντίθετος σε κάτι το οποίο είναι τόσο θεμελιώδες, για την ίδια την προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα. Το θεωρώ αυτονόητο και θεωρώ πολύ σωστό ότι επιβάλλεται - αν υπήρχε η πιθανότητα να καταψηφίσει κάποιος -δεν το θεωρώ πιθανό-, πολύ σωστά έκανε ο κύριος Κασσελάκης».

Γιάννης Ντσούνος: «Αν υπάρξει τέτοια πιθανότητα πάντως, οδηγούμαστε σε διαγραφή του συγκεκριμένου βουλευτή».

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς. Όταν λέμε κομματική πειθαρχία, εννοούμε ότι πειθαρχούν οι βουλευτές. Θέτουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος, αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτό».

Χρήστος Κούτρας: «Όποιος καταψηφίσει, διαγράφεται;»

Πέτρος Παππάς: «Όταν λέμε κομματική πειθαρχία, αυτό δεν εννοούμε; Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι ως κομματική πειθαρχία».