Για έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας από πλευράς της «Ομπρέλας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Ερωτηθείς για την εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορίες στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για πέμπτη φάλαγγα, αντεγκλήσεις για πολιτικό τσίρκο, μάχες στη σήραγγα του ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη πίσω στο Μαϊάμι, εκείνος απάντησε ότι δεν περίμενε τέτοιο έλλειμα δημοκρατικής κουλτούρας, από πλευράς των στελεχών των συνιστωσών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κριτική του Νίκου Παππά στον Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο απέδωσε πικρία για την απώλεια της έδρας στα Χανιά από τον Παύλο Πολάκη, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να αποδομήσει την κριτική που είχε κάνει ο Γιώργος Σταθάκης στην ίδια εκπομπή, μισή ώρα νωρίτερα. Ο Γιώργος Σταθάκης είχε αποδώσει την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, στην κακή επιλογή του να επικεντρωθούν στον «λαϊκιστικό θόρυβο» -κατά το διάστημα 2019-2023- που αντιπροσώπευε ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, με μια εμμονική «αντιμητσοτακική» ρητορική, παρά στον προγραμματικό λόγο.

Προφανώς και δεν μπορούσε να αποδομήσει τη συγκεκριμένη θέση, καθώς η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη τετραετία είχε επικεντρωθεί ακριβώς αυτό: σε διαρκείς χυδαίες επιθέσεις κατά του προσώπου του Πρωθυπουργού, η οποία τακτική προφανώς, καταδικάστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο: την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, «έστειλε την μπάλα στην εξέδρα» παρουσιάζοντάς το ως πικρία, ενώ ταυτοχρόνως πουλάει και εκδούλευση στον σκιώδη αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παύλο Πολάκη. Γάτα ο «13-0» τελικά.

Η δήλωση Παππά

Παναγιώτης Στάθης: «Τελικά κύριε Παππά -εδώ διαβάζω τίτλους, "πολιτικό τσίρκο", "μάχες στη σήραγγα του ΣΥΡΙΖΑ", "είστε πέμπτη φάλαγγα", "γύρνα στο Μαϊάμι"- τι εικόνα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Νίκος Παππάς: «Είναι μια εικόνα κρίσης, είναι προφανές αυτό. Αλλά νομίζω ότι είναι άλλο ένα επεισόδιο στη συνέχεια διαφωνιών, με τις οποίες είχαμε μάθει να πορευόμαστε όλοι μαζί. Διαφωνία γύρω από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότησή του ως μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική, από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζετε κι εσείς από το πολιτικό ρεπορτάζ, κάτι το οποίο συζητήσαμε στο συνέδριό μας -και με έντονο τρόπο- είναι μια διαφωνία η οποία μέχρι χθες ήταν γνωστή σε όλους, με την οποία είχαμε μάθει να πορευόμαστε όλοι μαζί».

Παναγιώτης Στάθης: «Τι άλλαξε;»

Νίκος Παππάς: «Δεν ξέρω. Ρωτήστε αυτούς που αποχώρησαν. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εμείς έχουμε την διακήρυξή μας, το καταστατικό μας, τους κανόνες μας, κάναμε μια εκλογή που κανονικά θα έπρεπε να ήταν μια αναζωογονητική διαδικασία και λυπάμαι που το λέω, από την επόμενη ώρα κιόλας, άρχισε όχι απλώς μια αμφισβήτηση της γραμμής απλώς, άρχισε μια κατεδαφιστική κριτική που δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο κόμμα που θα την έκανε ανεκτή. Πραγματικά».

Παναγιώτης Στάθης: «Ο κύριος Σταθάκης είπε πριν από λίγο ότι "δεν ξεκινήσαμε εμείς, όλα αυτά ξεκίνησαν με τα περίφημα fake περί υπονομευτών" και τα λοιπά, τα οποία εκπορεύονταν από την ηγετική ομάδα της πλευράς Κασσελάκη».

Νίκος Παππάς: «Δεν αντέχουν ούτε δευτερόλεπτο στον έλεγχο αληθείας. Ο Κασσελάκης δεν πρόλαβε να κάνει παραλαβή-παράδοση με τον Τσίπρα και άρχισαν να αποδομούν όχι κάποιες πολιτικές απόψεις που έχει εκφράσει, το ίδιο το πρόσωπο. Και θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι σε προσωπικό τόνο και ας μου το επιτρέψουν οι τηλεθεατές μας: προσωπικά εγώ με κάποιους ανθρώπους έχω μεγαλώσει μαζί, με γνωρίζουν από παιδί - από μωρό. Δεν περίμενα τέτοιο έλλειμα δημοκρατικής κουλτούρας. Σας το λέω ειλικρινά, σας το λέω με πόνο. Περίμενα την αναγνώριση ενός αποτελέσματος, που μας εξέπληξε θετικά με τη συμμετοχή».

Άδαμος Ζαχαριάδης: «Ο κύριος Σταθάκης είπε πριν λίγο ότι κερδίσανε οι λαϊκιστές. Και στους λαϊκιστές έβαλε εσάς, τον κύριο Πολάκη, την κυρία Τζάκρη. Άρα βάζει ένα άλλο δίπολο, από αυτό που βάζετε εσείς».

Νίκος παππάς: «Ο Γιώργος είναι ένα πεπειραμένο στέλεχος, ο οποίος πρέπει να αφήσει τις προσωπικές του πικρίες στο πλάι. Και βεβαίως να δοκιμάσει την άποψή του -τη διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον- θεωρεί ότι χάσαμε επειδή δεν εφαρμόσαμε ένα μοντέλο Τόνι Μπλέρ, τρίτου δρόμου».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Συγγνώμη, τι προσωπικές πικρίες έχει;»

Νίκος Παππάς: «Εννοώ για τα Χανιά, για την απώλεια της έδρας».