«Ορθώς απέρριψε την εξωφρενική απαίτηση να αρνηθεί το δικαίωμα του Ισραήλ στη βασική προστασία που δικαιούται ως χώρα. Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε σήμερα, Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στη χώρα του και τη Χαμάς, με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «ο ίδιος ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων δεν είναι απλώς ψευδής - είναι εξωφρενικός και η προθυμία του δικαστηρίου να το συζητήσει, είναι ένα σημάδι ντροπής που δεν θα σβηστεί για πολλές γενιές».

Το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών και η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ 

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε εντολή στους Ισραηλινούς υπουργούς να μην σχολιάσουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σε ανάρτησή του στο X ανέφερε ειρωνικά: «Χάγη και Κουραφέξαλα». Ισχυρίστηκε, ακόμα, χαρακτηριστικά, ότι το ΔΔ «δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη του εβραϊκού λαού» και το χαρακτήρισε αντισημιτικό.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει υποχρεωμένο να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαδικασία στο Δικαστήριο», προσθέτοντας πως «ο πόλεμος του Ισραήλ είναι εναντίον της Χαμάς και όχι εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών».

Παλαιστινιακή Αρχή: Το ΔΔ της Χάγης αποφάνθηκε υπέρ του ανθρωπισμού 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το ΔΔ της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει κάθε μέτρο για να αποτρέψει μια γενοκτονία των Παλαιστίνιων στη Γάζα, στους οποίους αναγνωρίζει το δικαίωμα να προστατευθούν από τέτοιες πράξεις. Ταυτόχρονα καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το ΔΔ δήλωσε, από πλευράς του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι. «Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Πρόσθεσε επίσης ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Νότια Αφρική: Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη 

Επίσης, η Νότια Αφρική, η οποία είχε προσφύγει στο ΔΔ κατά του Ισραήλ χαιρέτισε μια «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος δικαίου. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

«Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει», σημειώνεται.

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση του ΔΔ της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι. «Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», κατέληξε.