Την απόφαση που έλαβε σήμερα, Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το Ισραήλ σχολίασε μέσα από δήλωσή του -που ανήρτησε και στο X- ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο με απόφασή του έδωσε εντολή στο Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας κατά Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο στην περιοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η απόφαση ήρθε μετά από σχετική προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία κατά Παλαιστινίων στη Γάζα. 

Ερντογάν: Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός 

Ο Ερντογάν συνέχισε, σημειώνοντας τα εξής στη δήλωσή του: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».