Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει κάθε μέτρο για να αποτρέψει μια γενοκτονία των Παλαιστίνιων στη Γάζα, στους οποίους αναγνωρίζει το δικαίωμα να προστατευθούν από τέτοιες πράξεις. Ταυτόχρονα καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διέταξε το Ισραήλ να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας». Σε ένα μήνα το Ισραήλ θα πρέπει να αναφερθεί στο δικαστήριο για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμοφωθεί με την εντολή. 

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται». 

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Χαιρετίζει η Παλαιστινιακή Αρχή 

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι. «Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Πρόσθεσε επίσης ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».