Για τα νέα μέτρα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο mega, σημειώνοντας πως στόχος είναι η προστασία των θυμάτων και η αυστηρότερη αντιμετώπιση των δραστών.

Τα νέα μέτρα υπήρξαν προϊόν νομοθετικής εργασίας, στην οποία έλαβαν μέρος δικαστές και εισαγγελείς, και σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. «Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν εντός του Ιουλίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Αυτά τα μέτρα τα δουλεύουμε εδώ κι 3 μήνες. Θέλουμε να σπάσει το κλίμα φόβου των θυμάτων και δεύτερον να είναι εξασφαλισμένοι οι επιστήμονες που έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα περιστατικά. Ο θεσμός της προφυλάκισης προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας κρίνουν. Ο σκοπός δεν είναι να οδηγούνται στην φυλακή αλλά να ξέρουν πως ο κίνδυνος είναι σοβαρός και να μην το κάνουν οι δράστες. Μία ποινή έως 5 χρόνια σε οδηγούσε στο σπίτι σου. Αυτό δημιουργούσε ένα συναίσθημα ατιμωρησίας», συνέχισε.

Ο ίδιος εξήγησε πως το τελευταίο καιρό με αυτό το πλαίσιο έχουν έρθει πολλά περαστικά στο προσκήνιο. «Το κουμπί πανικού φέρνει αποτέλεσμα. Το γεγονός πως έχουμε επεμβάσεις της αστυνομίας σε καθημερινή βάση, σημαίνει πως το πλαίσιο δουλεύει. Η ελληνική κοινωνία δεν έγινε ξαφνικά βίαιη. Οι νόμοι έχουν και αποτρεπτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το μήνυμα είναι "σήκω φύγε μην κάνεις την βίαιη πράξη, θα πας φυλακή". Υπάρχουν χώροι για να μείνει προσωρινά μία γυναίκα και να έχει ψυχολογική υποστήριξη», τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου, με αφορμή την υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, είπε πως οι εξουσίες πρέπει να ελέγχονται. «Μία πειθαρχική έρευνα δεν σημαίνει πειθαρχική δίωξη. Ακούω την άποψη πως ο δικαστής δεν μπορεί να ελέγχεται. Ρωτώ όταν παίρνει παλαβές αποφάσεις, τι γίνεται; Η ηγεσία του Αρείου Πάγου κάνει την έρευνα για το εάν πάρθηκε σωστά η απόφαση να προφυλακιστεί. Πιστεύω πως ό,τι συνέβη, συνέβη στα πλαίσια του νόμου. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν στην οπαδική βία και στους εμπρηστές. Γιατί δεν τα λένε αυτά; Τι λένε στις κακοποιημένες γυναίκες. Δεν πρέπει να ισχύσουν για αυτούς;».

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις αλλαγές που αφορούν το πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνονται η έκτιση ποινών χωρίς αναστολή, η προσωρινή κράτηση έως 6 μήνες ακόμη και για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις, η κράτηση έως 5 ημέρες για αυτόφωρα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, η επιβολή περιοριστικών όρων πριν τη δίωξη.