«Πλέον αυτός που σκέφτεται να παρανομήσει ξέρει ότι ο κίνδυνος να μπει στη φυλακή είναι σοβαρός», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και προσθέτει με αυστηρό ύφος πως «Η λογική του “ό,τι και να κάνω δεν θα τιμωρηθώ” τελείωσε».

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην διαμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας και τις παθογένειες των περασμένων ετών που κλιμάκωσαν την εγκληματικότητα στην χώρα. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «ένα ποινικό σύστημα οφείλει κατ' αρχάς, όχι να οδηγεί τους ανθρώπους στη φυλακή, δεν είναι στόχος αυτός. Είναι να προειδοποιεί τους ανθρώπους που σκέφτονται να παρανομήσουν, ότι εάν παρανομήσουν ο κίνδυνος να βρεθούν φυλακή είναι σοβαρός. Άρα δηλαδή να μην το κάνω».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «Τα πετυχημένα ποινικά συστήματα αυτά είανι, όχι αυτά που πάνε τον κόσμο φυλακή. Είναι αυτά που σε προειδοποιούν έγκαιρα, ότι πρόσεξε, αν παρανομήσεις, κάποια επίπτωση θα έχεις. Και η πιθανότητα σε κάποια σοβαρότερα εγκλήματα είναι ό, τι θα πας φυλακή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να το σκεφτείς δέκα φορές για να το κάνεις».

Παθογένειες ετών

Στην συνέχεια επεσήμανε πως «αυτό τώρα, έρχεται να αντιμετωπίσει μία παθογένεια που δημιουργήθηκε τα πολλά τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου η ποινική νομοθεσία διαμορφωνόταν έτσι, ότι περίπου ό, τι και αν έκανες, παρέμενες ατιμώρητος. Αυτό δημιούργησε μία φοβερή αναφάλεια στην ελληνική κοινωνία, με αυτό το διάχυτο αίσθημα ατιμωρησίας, το οποίο πολλαπλασίασε βέβαια και την εγκληματικότητα. Γιατί ο άλλος λέει, πάω, κλέβω, με πιάνουν, με αφήνουν γιατί δεν υπάρχει νόμος να με κρατήσει μέσα.. ξανά κλέβω και ξανά κλέβω, γυρνέι αυτός.».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη βία, λέγοντας «ο άλλος εάν βιαιοπραγεί συνεχώς, αναστατώνει γειτονιές, οικογένειες, καφενεία, καφετέριες κλπ και δεν παθαίνει τίποτα, τότε η ζή των ανθρώπων γίνεται κόλαση πραγματικά». 

Σημειώνει επίσης: «Μη πάμε μόνο στην βαριά εγκληματικότητα, εκεί δηλαδή που το έγκλημα είναι βαρύ. Άνθρωποι υποφέρουν από αυτές τις πράξεις που περιγράφω, οι οποίες είναι η ζωή τους η ίδια. Σου λέει δεν μπορώ να κυκλοφορήσω, δεν μπορώ να βγω έξω, με κλέβουν συνέχεια και αναρωτιέται "που θα πάει αυτό;"».

Οι στόχοι του νόμου

Πάνω σε αυτά τα θέματα, ο κ. Φλωρίδης κατέληξε στους στόχους του νόμου, επισημαίνοντας πως «Όταν συζητούσα με τον πρωθυπουργό το περασμένο καλοκαίρι, η συζήτηση ήταν θα φύγουμε επιτέλους; Θα μετακινηθούμε από την κατεύθυνση της προστασίας μόνο των δικαιωμάτων των εγκληματιών, για να δούμε επιτέλους και τα διακαιώματα των θυμάτων;»