78 σοροί έχουν ανασυρθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουνίου, το Λιμενικό Σώμα, για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη 14 Ιουνίου, σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι διασωθέντες παραμένουν 104. 

Επίσης, όπως αναφέρει η ενημερωτική ανακοίνωση του Λιμενικού σε ό,τι αφορά τα μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, αυτά είναι: ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ολόκληρη η ενημερωτική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος 

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν.

Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Μεταφορά στην Αθήνα

Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν στην Αθήνα σήμερα, αρχής γενομένης από τα ξημερώματα. Πιο συγκεκριμένα, η μεταφρά πραγματοποιήθηκε με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο, στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες στο Σχιστό Κορυδαλλού, ώστε να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Ανάλογη υπηρεσία υπάρχει και στο Γουδί, στην Αθήνα, όπου επίσης θα μεταφέρονται σοροί.

Εκεί, θα ληφθεί από τους ειδικούς DNA και φωτογραφία προσώπου, ώστε μέσω των πρεσβειών να γίνει η προσπάθεια για αναγνώριση των θυμάτων. Οι πρώτες 39 σοροί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας χθες το βράδυ, γύρω στις 23:00 με σκάφος του Λιμενικού. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.