Αν ήταν ανέκδοτο, απλώς θα γελάγαμε και θα γελάγαμε πολύ. Δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Στην Ελλάδα του 2023 οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα πολιτών, που σπεύδουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν έρθουν οι καινούργιες, είναι αμέτρητες. Το ρεπορτάζ λέει ότι υπάρχουν πλέον σχετικές λίστες που σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα φτάνουν ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα… 

Προσπάθησα να ακούσω τα επιχειρήματα αυτών των ανθρώπων. Πιστεύουν ότι οι νέες «τσιπαρισμένες» ταυτότητες –τις οποίες, σημειωτέον, διαθέτουν εδώ και καιρό οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι– απειλούν τη θρησκευτική πίστη και την ελευθερία μας. Πιστεύουν δηλαδή ότι ο Σατανάς, ή όπως τέλος πάντων ονομάζει ο καθένας το κακό, θα μπει στο πορτοφόλι, στην τσάντα και τη ζωή τους επειδή θα του ανοίξει την πόρτα η νέα ταυτότητα με το σχήμα, το μέγεθος και την τεχνολογία που έχουν οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και οι τηλεκάρτες. Πιστεύουν επίσης ότι τώρα οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας ή άλλων χωρών θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης καθεμιάς και καθενός με πάσα λεπτομέρεια, την ίδια ώρα που όλες και όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο και προφίλ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο

Βασικά δικαίωμα της καθεμιάς και του καθενός είναι να πιστεύει ό,τι νομίζει. Αν έτσι νομίζεις, έτσι είναι για τον κόσμο που ζεις, κάλε μου άνθρωπε. Είναι όμως και δικό μου δικαίωμα να θεωρώ ότι αυτά που πιστεύεις είναι μπούρδες. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μπούρδες σκέτο. 

Και επειδή το πιστεύω αυτό ακράδαντα –είπαμε δικαίωμά μου είναι όπως έχεις κι εσύ το δικαίωμα να πιστεύεις τα προαναφερόμενα–, μου προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που τελικά δυσκολεύουν τις ζωές των άλλων. Για παράδειγμα κάποιος που πράγματι έχει ανάγκη να βγάλει τώρα καινούργια ταυτότητα γιατί έχασε ή του έκλεψαν αυτή που είχε, θα αναγκαστεί να ταλαιπωρηθεί στις ουρές, που χωρίς λόγο, ναι χωρίς κανέναν λόγο, σχηματίζεις εσύ. 

Το ξέρω ότι δεν θα συμφωνήσουμε. Και να σου πω την αλήθεια, δεν με στεναχωρεί καθόλου αυτό. Ισα ίσα με παρηγορεί. 

Ομως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μη βάζεις σε δοκιμασία τους άλλους επειδή τα πιστεύεις όλα αυτά. Και εδώ είναι που πρέπει η Πολιτεία, η κυβέρνηση να δώσει τη λύση. Να πει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή οποτεδήποτε κι αν έχουν εκδοθεί οι παλαιού τύπου ταυτότητες, δεν θα ισχύουν αμέσως μόλις βγουν οι νέες, ψηφιακές, τις οποίες θα οφείλουν υποχρεωτικά να διαθέτουν όλες και όλοι. Ναι, υποχρεωτικά. Στα κανονικά κράτη οι νόμοι ισχύουν υποχρεωτικά για όλους.