Συνεχές φαίνεται ότι είναι το μέτωπο με τις δυνάμεις του ανορθολογισμού, όπως αυτές εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κρίση έως την πανδημία και τα εμβόλια και το τελευταίο διάστημα με τις ταυτότητες νέου τύπου, για τις οποίες μερίδα πολιτών πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας για δήθεν τσιπάκια και σκοτεινές δυνάμεις που θα τους παρακολουθούν. Ανορθολογισμός που ενισχύεται και από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση, οι νέου τύπου ταυτότητες δεν θα αναγράφουν τίποτα διαφορετικό από τα βιομετρικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του πολίτη, που θα τον διευκολύνουν στις συναλλαγές και στις μετακινήσεις του. Σημειώνεται δε ότι πολίτες που συνωστίζονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν νέα ταυτότητα παλαιού τύπου πρέπει να καταλάβουν ότι θα αναγκαστούν σε τρία χρόνια να βγάλουν υποχρεωτικά νέα ταυτότητα με τις νέες προδιαγραφές που θα πληρούν στάνταρ ασφαλείας, αφού οι παλιές δεν θα ισχύουν.

Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως απαραίτητες για να μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια και να είναι συμβατή η χώρα με τις υποχρεώσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της Ένωσης και με όλους του Ευρωπαίους πολίτες.