Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «καλημέρα» της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, μιλώντας στο BBC, έθεσε το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπενθυμίζοντας πως δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας. καθώς κλάπηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη το 19ο αιώνα Λόρδο Ελγιν.
«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιον τρόπο; και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».
Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα αύριο στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και σήμερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάμερ, ο οποίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ στη Βρετανία, έχει πει ότι θα επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα αν ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι στην πρώτη τετραετία πετύχαμε τη ριζική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ του ελληνικού αιτήματος και τώρα αισιοδοξούμε για μια συμφωνία, παρότι δεν είμαστε ακόμα κοντά.
«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ελπίζω… Δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, θα το επαναλάβω, είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις».
Πρόοδος και ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή εντός της δεύτερης τετραετίας του.
«Το ελπίζω, ναι. Μόλις εκλέχθηκα, έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου. Είναι ασυνήθιστο στις μέρες μας στην Ευρώπη οι πρωθυπουργοί να ανταμείβονται για τη δουλειά που κάνουν. Αλλά θεωρώ ότι το καταφέραμε αυτό», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την πρόοδο και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Παρακολουθούσα την προηγούμενη συζήτηση που είχατε, σχετικά με τους φόρους και την επιβάρυνση του μέσου πολίτη. Εχουμε μειώσει τους φόρους αλλά έχουμε επίσης αυξήσει την ανάπτυξη. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πειστικά ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας», επεσήμανε.
Για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της συνεργασίας μας με την Τουρκία, που είναι χώρα διέλευσης, βάζοντας στο στόχαστρο τους διακινητές. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω τόσο πολύ να διασφαλίσω ότι τα σκάφη δεν αποπλέουν καν από τις ακτές. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και την τουρκική Ακτοφυλακή. Αυτός, πραγματικά, είναι ο τρόπος για να σώσουμε ζωές», τόνισε.
Παράλληλα απάντησε και για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σημειώνοντας πως είναι υπό έρευνα και πως το Λιμενικό μας Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που επιτελεί.
«Ταυτόχρονα, ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής ότι θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε αυτά τα σκάφη να επιστρέψουν στις ακτές από όπου απέπλευσαν», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως είναι τραγικό που αυτό το σκάφος αρχικά αναχώρησε από τα παράλια της Λιβύης. «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τις χώρες διέλευσης. Είναι πολύ δύσκολο –κοιτάζοντας μόνο αυτή τη φωτογραφία– να κάνει κάποιος πολλά για ένα υπερφορτωμένο σκάφος. Ρωτήσαμε τους επιβαίνοντες στο πλοίο αν ήθελαν βοήθεια. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια, ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία. Και, στο τέλος της ημέρας, οι διακινητές πρέπει να βρίσκονται υπόλογοι, όχι το Λιμενικό Σώμα που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του», συμπλήρωσε.
Αναζήτηση επενδύσεων
Ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση της Γραμματεία των Ελλήνων της Διασποράς, ενώ, πέραν της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του αύριο στην Downing Street, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνάντησή του σήμερα με επενδυτές στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το απόγευμα επίσης θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη», το χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Ελληνας νομπελίστας, και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Ελληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Roderick Beaton προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη.