Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα», σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ, στη σκιά της απρέπειας του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ειδική αναφορά που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο BBC, για τα Γλυπτά.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη" για τον Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Σύμφωνα με πηγές του Μουσείου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα Ελλάδας και Βρετανίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων. Μάλιστα εκφράζεται η ελπίδα μια συμφωνία Αθήνας-Λονδίνου να κλειστεί στο προσεχές μέλλον, με τις ίδιες πηγές να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τζορτζ Όσμπορν εξακολουθεί να αναζητά λύση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία προκειμένου αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαία αντικείμενά σας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής μας στο Μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Μουσείου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.