Απίστευτο «άδειασμα» φαίνεται πως επιφύλασσε το Βρετανικό Μουσείο στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, καθώς ο διευθυντής του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας σε podcast του Political Currency, τόνισε πως «η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι».

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική πλευρά υποστηρίζει ότι ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, λόγω δηλώσεων του τελευταίου για το διαχρονικό αίτημα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας. 

Όσμπορν: Αν δεν αλλάξει ο νόμος, τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν στην Ελλάδα 

Ο Οσμπορν για άλλη μία φορά έδειξε ανοιχτός στο να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να έρθουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, τονίζοντας πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει «μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε βέβαια τα εξής: «Αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου, μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα» και πως η προσπάθεια για συμφωνία γίνεται ώστε τα γλυπτά να περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε μεταξύ άλλων ο Οσμπορν.

Σταμπολίδης: Πολιτισμός είναι οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης απάντησε στην απρέπεια Σούνακ με την εξής αιχμηρή ανακοίνωση: «Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να έχεις μερικά από αυτά στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα ήταν σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.