Η επίσκεψη Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα δεν είναι ιδέα, είναι πραγματικότητα που απορρέει από το αυτονόητο: Οταν συνομιλείς, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνείς, διότι διαφορετικά η άρνηση του αυτονόητου ενισχύει το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει σε μια μερίδα της κοινής γνώμης και το οποίο φροντίζουν να συντηρούν πολιτικοί και πολιτικές, κυρίως στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» ιδέες όταν συναντώνται δύο ηγέτες κρατών, όταν μάλιστα είναι σαφές ότι η συνάντηση δεν συνεπάγεται διαπραγμάτευση ή υποχώρηση από τα πάγια εθνικά συμφέροντά τους.

Συνεπώς, με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, «δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».

Η προσπάθεια υπερανάλυσης λέξεων και φράσεων, ενίοτε συγκινησιακά φορτισμένων, πέραν του ότι δημιουργούν τετελεσμένα, καλλιεργούν και την κουλτούρα του αδύναμου, που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή θέση της Ελλάδας στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Η χώρα μας είναι οικονομικά ισχυρή, αμυντικά θωρακισμένη και πολιτικά σταθερή.

Ως εκ τούτου, δεν έχει να φοβάται τίποτα από μια συνάντηση που θα επιβεβαιώσει τη θέση και τις θέσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ «κακή ιδέα» η Ελλάδα να αποκτήσει «ψυχολογία Σούνακ» στις σχέσεις της με την Τουρκία.