Επιμένει ο Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τώρα επικαλείται τον βρετανικό νόμο του 1963 για να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα. Και όχι μόνο. Υποστηρίζει πως τα Γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα εκείνη την εποχή».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, ο Ρίσι Σούνακ στην πτήση προς το Ντουμπάι ρωτήθηκε από τους Βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα και απάντησε:

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και έχουμε υπάρξει σαφείς επ' αυτού. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια (εκθεμάτων) ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας επ' αυτού είναι κρυστάλλινα καθαρές: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως εκείνη την εποχή».

Με απλά λόγια ο Βρετανός πρωθυπουργός επικαλείται:

1. Ένα νόμο που οι Βρετανοί έφτιαξαν για να έχουν μια δικαιολογία και να πιέζουν άλλες χώρες να αναγνωρίζουν πως τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο ανήκουν στην Βρετανία και όχι σε αυτές από τις οποίες αφαιρέθηκαν ή όπως στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενών, εκλάπησαν

2. Νόμιμη απόκτηση κάτι που φυσικά δεν ισχύει, ειδικά στην περίπτωση του λόρδου Έλγιν και του τρόπου που κατάφερε να αποσπάσεις τμήματα του Παρθενώνα από την Ελλάδα.

Δηλαδή επί της ουσίας λέει ότι αφού η Βρετανία νομοθέτησε τότε το θέμα έχει λήξει. Καλό θα ήταν πάντως αυτή η αποικιοκρατική λογική να εκλείψει έστω και σιγά σιγά. Διότι και κάποιοι άλλοι… νομοθετούσαν και με βάση τη δική τους νομοθετική βάση έκαναν ότι έκαναν σε διάφορες χώρες και λαούς.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο Ρίσι Σούνακ κλείνει τα αυτιά του στη σκληρή κριτική που του ασκείται ειδικά στο εσωτερικό της χώρας του.

Υγ. Κρυπτόμενος πίσω από το νόμο δεν δικαιώνεται για την απρεπή συμπεριφορά του και το unfair σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού, κατ΄επέκταση και της Ελλάδας, δημιουργώντας υπόνοιες ότι η στάση αυτή δεν οφείλεται μόνο στα Γλυπτά του Παρθενώνα…