Θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ο πρόεδρος των Επιτροπών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βρετανού ηθοποιού Στίβεν Φράι και διαχρονικού υποστηρικτή της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Μάλιστα, δήλωσε πως είναι «σχετικά αισιόδοξος» για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Όσμπορν, μιλώντας στο podcast «Political Currency» του Φράι, εξήγησε, συγκεκριμένα, πως η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε ένα πλαίσιο που η Ελλάδα θα μοιραζόταν τα Γλυπτά με το Βρετανικό Μουσείο, ενώ τόνισε ότι δεν επιθυμεί τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Όσμπορν: Ελπίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη θέαση των Μαρμάρων

Ο Στίβεν Φράι στην ερώτησή του μίλησε για το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τα αντικείμενα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε σε νόμο που αφορούσε το έγγραφο του συντάγματος της Αυστραλίας και είπε ότι, σε εκείνη την περίπτωση, ο νόμος άλλαξε εύκολα και γρήγορα.

Ο Όσμπορν απάντησε λέγοντας ότι τα λεγόμενα του Στίβεν Φράι δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί συμφωνία. «Ελπίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου Ακρόπολης, μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη θέαση των Μαρμάρων, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός. Η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωματικά είναι δικά της. Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει από αυτήν τη συντηρητική κυβέρνηση πως αυτό δεν θα αλλάξει, όπως και από τη δυνητική εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ ότι δεν θα αλλάξει».

Όσμπορν: Το Βρετανικό Μουσείο μιλάει στον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Τζορτζ Όσμπορν συμπλήρωσε: «Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την οποία ένα τμήμα των Γλυπτών θα εκτίθεται ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα σε αυτό που ο Στίβεν ορθώς αποκαλεί λαμπρό μουσείο. Ήμουν εκεί μόλις πριν από λίγους μήνες. Και την ίδια ώρα ορισμένοι θαυμάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα έρχονται και θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα για παράδειγμα».

Ο Όσμπορν είπε ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο συμφωνίας και εκτίμησε ότι το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο», είπε, μάλιστα, εμφατικά για το πρόσφατο συμβάν σχετικά με την ακύρωση της τελευταίας στιγμής από πλευράς Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της αντίθεσης του Σούνακ με την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.

«Σούνακ και Στάρμερ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τον νόμο»

«Δεν είναι μια εύκολη συμφωνία να επιτευχθεί. Αν υπήρχε μια απλή λύση θα είχε βρεθεί. Αλλά είμαι σχετικά αισιόδοξος», είπε ο Όσμπορν.

«Ο νόμος λοιπόν όπως είναι αυτή τη στιγμή γραμμένος λέει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να επιστρέψει αντικείμενα. Και παρεμπιπτόντως, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε μονίμως σημαντικά μέρη της συλλογής μας, διότι πιστεύουμε σε αυτό που το Μουσείο προσφέρει, δηλαδή την ευκαιρία να δει κανείς όλους αυτούς τους σπουδαίους πολιτισμούς μαζί. Αλλά, ως προς την ουσία, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες τόσο ο Ρίσι Σούνακ όσο και ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τον νόμο. Αρα πρέπει να ενεργήσουμε εντός του νόμου. Και εντός του νόμου μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτή την πραγματικά φιλόδοξη πρόταση, να μοιραζόμαστε τα Μάρμαρα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ένα τμήμα τους θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα» κατέληξε.

Οι δηλώσεις του Όρμπορν έρχονται μετά από όσα είπε η Λίνα Μενδώνη στον Guardian, για το πώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα «κενά» στο βρετανικό μουσείο, στην περίπτωση επίτευξης μιας συμφωνίας.