«Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής στη χώρας μας των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. 

Μιλώντας στον Guardian, η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε. Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα είχαν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».

Μενδώνη: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συμφωνεί με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά 

Ο Guardian γράφει ότι για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.

«[Θα] καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».