Φαίνεται πως δεν ήταν και η καλύτερη η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, όπως έγραψε και το BBC, ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον παραλληλισμό που έκανε με τη Μόνα Λίζα, με αποτέλεσμα να ματαιώσει τη συνάντησή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει σήμερα το μεσημέρι και, όπως σημειώνει το BBC, και επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Μάλιστα, το BBC έγραψε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Βρετανό πρωθυπουργό: «Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντηθεί αντ' αυτού με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον συναντήσει μετά την απρέπεια εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ.

Το δημοσίευμα του BBC

Αναλυτικά το δημοσίευμα του BBC με τίτλο «Ο Σουνάκ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα»:

«Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά η Downing Street την ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι ''απογοητευμένος'' που η συνάντηση ακυρώθηκε ''την 11η ώρα''.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί. Η ακύρωση ήρθε λίγες μέρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

''Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο πρωθυπουργός Σουνάκ ακύρωσε τη διμερή τους συνάντηση την 11η ώρα σήμερα'', αναφέρεται στην ελληνική ανακοίνωση.

''Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως η μετανάστευση και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα''.

Πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ''μπερδεμένος και ενοχλημένος''. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αύριο το μεσημέρι και, όπως καταλαβαίνει το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Όμως η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC με το πρόγραμμα της Laura Kuenssberg είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν καθώς υπάρχουν μερικά από τα τεχνουργήματα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί στο Βρετανικό Μουσείο που έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: ''Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Ελγίνου πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση".

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ».