Βαλίτσες για Λονδίνο ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιας και η τριήμερη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα ξεκινάει από αύριο, με πλήρες πρόγραμμα και πλούσια ατζέντα.

Ο κύριος λόγος του ταξιδιού είναι το ετήσιο ραντεβού με επενδυτές, με αφορμή το συνέδριο που οργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με τον Χρηματιστήριο Αθηνών και με συμμετοχή πλήθους εισηγμένων εταιρειών, με εκπροσώπους των οποίων θα γίνουν και πολλά τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό ή τον Αλέξη Πατέλη που θα τον συνοδεύει. Γι’ αυτά τα ραντεβού υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία φέτος, μιας κι η κυβέρνηση έχει πλέον στο «τσεπάκι της» και την επενδυτική βαθμίδα.

Στο πολιτικό πρόγραμμα του Μητσοτάκη περιλαμβάνεται επίσης και μια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, την Τρίτη το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ την προηγούμενη μέρα θα τα πει από κοντά, όπως γράφει ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα», και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ενα ραντεβού με βλέμμα στο… μέλλον καθώς του χρόνου η Βρετανία θα έχει εκλογές και ο Στάρμερ είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Σούνακ. Αύριο το βράδυ ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στην πρώτη κομματική εκδήλωση εκτός συνόρων, μετά τις εθνικές εκλογές και πριν από τις ευρωεκλογές που διοργανώνεται από την οργάνωση ομογενών της ΝΔ στο Λονδίνο.

Παρέμβαση για τα Γλυπτά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει το θέμα και στον Σούνακ και στον Στάρμερ, χωρίς πάντως η κυβέρνηση να περιμένει άμεσα αποτελέσματα. Εξού και συνεχίζεται παρασκηνιακά η πολιτιστική διπλωματία και το ζήτημα θα τίθεται με κάθε ευκαιρία καθώς έχει σημασία και η μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα.

Μην ξεχνάμε, όπως σημειώνει ο «Μικροπολιτικός», ότι έχουν υπάρξει εποικοδομητικές συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με το Βρετανικό Μουσείο ωστόσο, «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου» λένε αρμόδιες πηγές, οπότε διερευνάται ακόμη μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Γι΄ αυτό και δεν θεωρείται καθόλου απίθανο, παρότι δεν έχει ως τώρα επιβεβαιωθεί, να ενταχθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής και μια συνάντηση με τον πρόεδρο των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.