Τη σημασία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης, τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στη Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης ώστε να επανενωθούν με το μνημείο. Η Ελλάδα και προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναλάβει κρίσιμες πρωτοβουλίες για τον συγκεκριμένο σκοπό και θα ήθελα να καλέσω όλους να μας υποστηρίξετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ σχετικά με τις περιοχές που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». «Καθώς ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχουν πληγεί πρόσφατα από φυσικές καταστροφές, θεωρούμε άκρως αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της γεωργικής παραγωγής και του εφοδιασμού με τρόφιμα», τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στον απολογισμό της ισπανικής Προεδρίας, ο κ. Πλακιωτάκης χαιρέτισε τις προσπάθειές της για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που ευνοούν την ανάπτυξη στρατηγικών βιομηχανιών στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας, μπορεί να συμβάλει στα σχέδια ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ μέσω των υποδομών που αναπτύσσει στον ενεργειακό χάρτη ειδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο κ. Pascual Navaro, Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, βασικός ομιλητής στην εναρκτήρια ενότητα συμφώνησε με τον κ. Πλακιωτάκη για την ανάγκη αύξησης των πόρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο, προβλέπει την αύξηση των συγκεκριμένων κονδυλίων.