Τα χαμηλά ποσοστά του ιδίου και του κόμματος των Συντηρητικών φαίνεται πως οδήγησαν τον Ρίσι Σούνακ σε αποφάσεις που τον εκθέτουν σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό διότι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φανεί αρεστός σε μια μερίδα ψηφοφόρων εν όψει της εκλογικής μάχης που θα λάβει χώρα πιθανότατα εντός του 2024 στη Βρετανία συμπεριφέρθηκε με απρέπεια απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό την οποία συνέχισε με τις ψευδείς αναφορές του ο εκπρόσωπός του.

Ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε πως προέκυψε κάτι έκτακτο στον Βρετανό πρωθυπουργό. Όμως η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε σε αλλαγή στάσης και σε επιβεβαίωση πως η συνάντηση ακυρώθηκε εξαιτίας των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διαπιστώθηκε όμως ότι αυτή η διαρροή έκανε τα πράγματα χειρότερα εμφανίζοντας τον Ρίσι Σούνακ να φοβάται να παραθέσει τα δικά του επιχειρήματα στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Τρίτη η διαρροή που έγινε έθετε θέμα μη τήρησης της συμφωνίας που είχε γίνει με την ελληνική πλευρά ώστε να μη γίνουν αναφορές στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανάλογα τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπός του.

Όμως και αυτή η διαρροή, η ψευδής αναφορά δηλαδή από την Ντάουνινγκ Στριτ, έκανε τα πράγματα χειρότερα. Η κάθετη διάψευση από την ελληνική πλευρά ως προς τα περί συμφωνίας εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ρίσι Σούνακ αφού ουσιαστικά εμφανίζεται με ψευδείς αναφορές να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Δυστυχώς για τον Ρίσι Σούνακ η θέση της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πιστευτή. Διότι αυτός εμφανίζεται να λέει άλλα τη μια ημέρα και άλλα την άλλη. Αυτός εμφανίζεται να φοβάται μια έστω και διπλωματική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εμφανίζεται να δέχεται σκληρή κριτική από την πλειοψηφία των Βρετανών.

Άλλωστε οι Βρετανοί τού έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη εξαιτίας των παλινωδιών του, της αδυναμίας χάραξης μιας στιβαρής πολιτικής και εξαιτίας της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών της. Η δημοσκοπική διαφορά των περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ των εργατικών δείχνει και το επίπεδο εμπιστοσύνης που υπάρχει στο πρόσωπό του.

Ένα ακόμη σημείο. Στη Βρετανία η διπλωματία και το τακτ είναι κυρίαρχα συστατικά της πολιτικής ζωής έστω και αν μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τα πράγματα ξέφυγαν στο εσωτερικό. Στις διεθνείς σχέσεις δεν έχουν δείξει συμπεριφορές όπως αυτή. Και αυτό είναι ενοχλητικό για την εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και την κοινή γνώμη.

Στοιχειώδη (τα παραπάνω), Ρίσι, που θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς.