Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι δια πληρεξουσίων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο».
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα να διαλυθούν οι μύθοι, νηφάλια, απέναντι σε μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη».
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί σοβαρότερο θέμα την υπόθεση των Τεμπών παρά η πρόταση δυσπιστίας και γιαυτό θα μιλήσει περισσότερο για την αλήθεια.
«Στέκομαι με σεβασμό στην απώλεια των συγγενών και έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία και να ζητούν ενόχους ακόμα και στα τυφλά, απαιτώντας δικαιοσύνη», επισήμανε
Ως πρωθυπουργός, συνέχισε, «θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και με το μυαλό. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανένα και τίποτα. Γι'αυτό ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων. Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους».
«Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι οδηγούν τους πολίτες να μην πιστεύουν κανένα και πρόσθεσε ότι ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του ελληνικού σιδηροδρόμου.
«Στα Τέμπη η χώρα μας συγκρούστηκε με τον κακό της εαυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως κάποιοι «έκαναν κομματικό λάβαρο την πάνδημη οδύνη για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα». Δεν κρύβομαι, ήμουν πάντοτε παρών και παντού, είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι τοποθετήθηκε πολλές φορές στην αίθουσα της Βουλής.
Αναγνωρίζω ότι υπήρχε σφάλμα επικοινωνίας και πάνω σε αυτό δημιουργήθηκαν τα πιο εξωφρενικά σενάρια και κάποιοι να σπείρουν διχόνοια. Μεταβλήθηκαν κάποια κόμματα σε εμπόρους του πόνου, σημείωσε.
Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους για το δυστύχημα, στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, είπε και συμπλήρωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να πει την αλήθεια και να κριθεί για αυτά που θα πει.
«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι το μέλημά μου εκείνη την νύχτα ήταν να πειράξω τους διαλόγους; τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «έφυγα με ένα ελικόπτερο και είδα ότι πιο φρικιαστικό έχω δει στη ζωή μου και εκείνη τη στιγμή ότι το μέλημά μου η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα υπονοείτε αυτά τα πράγματα».
Χαρακτήρισε παραπλανητικό το δημοσίευμα για την παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων από το δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε ακόμα τερατούργημα τα όσα ακούγονται για «μπάζωμα» του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
«Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες, ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Έχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι και υπογράμμισε: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε».
«Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», διερωτήθηκε.
Απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε.«Φτάσατε στο σημείο κυρία Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχία. Ήταν εθελοντής μου πράγματα στην Χαλκοκονδύλη, αφήνοντας ένα ασύλληπτο υπονοούμενο ότι επειδή ήταν εθελοντής μου και τον γνώριζα με είχε ειδοποιήσει για το φορτίο που είχε μεταφερθεί. Δεν ντρέπεστε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων να λέτε αυτά τα πράγματα».
«Έρχομαι τώρα στο τρίτο σόφισμα: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να μην τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Δεν μου λέτε πότε έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη απ’ ότι στην υπόθεση των Τεμπών; Ποτέ. Να μην το συγκρίνουμε με άλλες υποθέσεις. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες», σημείωσε.
Για το θέμα που προβάλλετε υπονοώντας ότι «οι υπουργοί βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας», σημείωσε ότι το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή, ενώ υπογράμμισε πως ο υπουργός παραιτήθηκε αμέσως αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.
«Εννοείτε ότι υπουργοί βαρύνονται για τον θάνατο ανθρώπων. Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ισχυριστήκατε ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας ενοχοποιεί την κυβέρνηση για τα Τέμπη, συνεπώς λέει η αντιπολίτευση η χώρα είναι υπόλογη διεθνώς. Γνωρίζεται ότι η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της Ένωσης. Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να την απασχολεί είναι τα κονδύλια της σύμβασης για την 717. Εκεί αντιφάσκει. Γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια ότι αν η σύμβαση δεν είχε προχωρήσει δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση. Για όλα τα υπόλοιπα που έχει πει πήρε τις αποφάσεις της από τον Άρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική Δικαιοσύνη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε η σύμβαση 717 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κληροδότησε μια σύμβαση με πολλά προβλήματα και η απόφαση του υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, παρά να την ακυρώσει και να προχωρήσει σε επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
«Να θυμηθούμε τι είναι αυτή η 717. Πότε έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες; παρατάσεις είχε δώσει ο Σπίρτζης; Συνολικά έξι. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μία σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση, ή θα πήγαινε, όπως είχατε αποφασίσει από το 2018 και η απόφαση του υπουργείου και σωστά ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο πιο σύντομα γίνεται», είπε και πρόσθεσε: «Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή».
Για τον Κώστα Καραμανλή είπε πως «αν πιστεύετε ότι πρέπει να συγκληθεί προανακριτική επιτροπή να φέρετε στοιχεία και όχι να κατηγορείται άδικα».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να ρίξει την κυβέρνηση με νωπή ακόμα τη λαϊκή εντολή, χαρακτηρίζοντας «κολάζ κακών κειμένων» την πρόταση δυσπιστίας, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι εισηγητής της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς.
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη έκανε λόγο για αφέλεια και ανιστόρητες γνώσεις, ενώ για τον κ. Κασσελάκη πρόσθεσε πως ας μάθει ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και κανείς δεν έχει διανοηθεί το μεγαλύτερο κεκτημένο μετά τη μεταπολίτευση, τις ελεύθερες εκλογές. «Η μία όψη είναι ότι ο Κασσελάκης είναι υπονομευτής του πολιτεύματος. Η άλλη είναι ότι είναι απλά φαιδρός», σχολίασε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρουλάκη μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, των πολλών και όχι των ολίγων. «Τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν πως μπορούν αν εξαγοράζουν συνειδήσεις.»
«Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι δια πληρεξουσίων», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως κάποιοι «χρησιμοποιούν κάθε μέσον για να πλήξουν την κυβέρνηση».
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τον Ιούνιο θα έχουμε ευρωπαϊκή μάχη πιο κρίσιμη από άλλη ευρωπαϊκή μάχη στο παρελθόν. Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία. Τα μηνύματα της κοινωνίας πρώτοι τα εισπράττουμε. Ακριβώς αυτή η συγκυρία που οδηγεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε συντονισμό με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας.
Η Βουλή θα απαντήσει θεσμικά καταψηφίζοντας. Πιστεύω ότι και οι πολίτες έχουν βγάλει συμπεράσματα και στις ευρωεκλογές, κοντός ψαλμός, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όσους δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός είπε για τα Τέμπη ότι όσοι άκουσαν τη συζήτηση ξεχώρισαν πραγματικά στοιχεία από μύθους. «Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα, τι έγινε και τι θα κάνουμε για να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλα Τέμπη. Το μεγαλύτερο στοίχημα του πολιτισμού είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν μας χωρίς να το ξαναζούμε. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», πρόσθεσε ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας.