Πυροτέχνημα, στην υπηρεσία της εκμετάλλευσης της συλλογικής οδύνης της τραγωδίας των Τεμπών, για να χτυπηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποτελεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Προανακριτικής «ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος και να οδηγηθεί ο κ. Καραμανλής και όσα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη», καθώς δεν συνοδεύεται από κάποιο κατηγορητήριο.

«Για να κατηγορηθεί όμως κάποιος, το ξέρετε πολύ καλά, για ποινικές ευθύνες, το Σύνταγμά μας απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, χθες κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Σωκράτη Φάμελλου, «είπε το αμίμητο "να κάνουμε μια προκαταρκτική" έτσι γενικά, έτσι αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο». Συμπλήρωσε δε πως «αυτό θυμίζει τον Πολάκη, που έλεγε "να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε".

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι επικαλείται το κράτος δικαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας την αντίληψη; Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή, αλλά χωρίς κατηγορητήριο;»

Για το ίδιο θέμα, σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, με δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΪ, έκανε σαφές πως «δεν θα απαντήσω ποτέ σε επιθέσεις κάτω από τη μέση και εκτός ορίων». «Τι λέει η αντιπολίτευση; Λέει, κάντε μία προανακριτική, έτσι. Δεσμευτείτε ότι θα την ψηφίσετε. Υπάρχουν όμως κατηγορίες;» τόνισε.