Διαστάσεις παρωδίας έλαβε νωρίτερα η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας με το προεδρείο της Βουλής να αναγκάζεται σε συνεχόμενες διακοπές καθώς οι πρόεδροι της Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξης Χαρίτσης, αντίστοιχα, δήλωσαν κώλυμα να παραστούν στην προγραμματισμένη ώρα και να μιλήσουν.

Να σημειωθεί πως οι δύο επικεφαλής συνυπογράφουν την πρόταση κατά της κυβέρνησης και ενώ ήταν γνωστή από νωρίς η ώρα έναρξης του κύκλου των πολιτικών αρχηγών απουσίαζαν από το κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς δεν βρίσκονταν εντός της Ολομέλειας σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σιωπηλή διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία των βουλευτών του ΚΚΕ είχε διπλό λόγο. Από τη μια βουλευτές θέλησαν να εκφράσουν την δυσφορία τους για τις συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας αφού, όπως λένε, δεν σέβεται τους συναδέλφους της εντός της Βουλής καθώς διακόπτει και φωνάζει. Συγκυριακά, ωστόσο, επισημαίνουν, οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονταν στην διαδήλωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που ταυτόχρονα πραγματοποιείται στο Σύνταγμα.

Από την άλλη, και η απουσία των βουλευτών της Νέας Αριστεράς δεν ήταν τυχαία η απουσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσαρέσκεια για όσα εκφυλιστικά, όπως λένε, εξελίσσονται με ευθύνη της κ. Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα υποστηρίζουν, ότι ο λόγος που καθυστέρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την ομιλία του οφείλεται στο ότι κλήθηκε εσπευσμένα να πάρει τον λόγο γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχε πάει στην σειρά της να μιλήσει

Οι συνεχείς διακοπές, το κώλυμα της Κωνσταντοπούλου και η καθυστέρηση Χαρίτση λόγω κίνησης

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ανοίξει με την ομιλία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και ακολουθώντας την σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων να κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε κώλυμα για να μιλήσει πριν τις 6 το απόγευμα.

Τελικά, οι αρχηγοί της Νίκης και Σπαρτιατών δέχθηκαν να ξεκινήσει η διαδικασία με τις δικές τους τοποθετήσεις και να ακολουθήσει η ομιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερους βουλευτές. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, πήρε τον λόγο λίγο πριν τις 17:20 και παρέμεινε στο βήμα έως τις 18:05 με το προεδρείο να του επιτρέπει να παραβιάζει το 20λεπτο που δικαιούται καθώς η απουσία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας συνεχιζόταν.

Τελικά, ο κ. Χαρίτσης κατέβηκε από το βήμα περίπου στις 18:05 και το προεδρείο αναγκάστηκε σε νέα διακοπή έως ότου καταφθάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστοποίησε πως δεν παραχωρεί την σειρά του.

Κατόπιν αιτήματος της κυρίας Κωνσταντοπόύλου είχαμε δεχθεί να μιλήσει στις 6. Λυπάμαι για όσα έχουν συμβεί . Υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες και διαταράχθηκε η συζήτηση. Θα διακόψουμε και πάλι για πολύ λίγα λεπτά μέχρι να έρθει η κυρία Κωνσταντοπούλου” ανέφερε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έφτασε στο κοινοβούλιο περίπου στις 18:10 και μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε “μην ακούτε τα ψέματα του κ. Τασούλα. Μονομερώς χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν διέγραψε αρκετούς ομιλητές για να ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών πιο νωρίς”.

Η κυρία Κωνστατοπούλου υποστήριξε παράλληλα ότι έλειπε γιατί ασκούσε υποχρεώσεις ως συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 18:15 με την κυρία Κωνσταντοποπυλου να ανεβαίνει στο βήμα κουβαλώντας πλήθος εγγράφων η ίδια αλλά και δύο βουλευτές της.