Ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, από την οποία αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου που μαστίζει τον αθλητισμό στη χωρα μας.

Ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων εξήγγειλε ότι οι περιφερειακοί σύνδεσμοι των ομάδων θα κλεισουν, και θα παραμείνει ανοιχτός μόνο ένας κεντρικός σύνδεσμος ανά ομάδα. Ταυτόχρονα ανατίθεται στα καθήκοντα της ελληνικής αστυνομίας πλέον, και όχι των ΠΑΕ, η ευθύνη της εισόδου των οργανωμένων φιλάθλων στο γήπεδο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός εαν δεν τηρηθούν όλα τα παραπάνω, μαζί με μία επιπλέον φαρέτρα μέτρων που έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους προέδρους των ομάδων, τότε η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να ζητήσει τον αποκλεισμό των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε ότι αφορά την στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Διεμήνυσε δε, στο φόντο αιτιάσεων που προέδρου της Κροατίας τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και ούτε η χώρα, ούτε και η δικαιοσύνη της δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη.

Επιπλέον ανεγνώρισε επιχειρησιακή αστοχία της ελληνικής αστυνομίας σε ότι αφορά την οργανωμένη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαφέλφια την περασμένη εβδομάδα και δημιούργησαν τα επεισόδια. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν εμφανίστηκε στις δικές του δηλώσεις αποφασισμένος να μην ξανασυμβεί περιστατικό οπαδικής βίας σαν αυτό που οδήγησε στον χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Έχω μιλήσει έκτοτε πολλές φορές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανοιχτά και με διάθεση αυτοκριτικής και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» είπε ο κ. Τσέφεριν, χαρακτηρίζοντας την οπαδική βία και τα επεισόδια «καρκίνο του ποδοσφαίρου».

«Δεν είναι οπαδοί αυτοί οι άνθρωποι. Χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις ιδέες τους» σημείωσε και υποσχέθηκε πως «θα κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ίδρυση παρατηρητηρίου βίας σε συνεργασία με την UEFA η οποία θα εποπτεύει την πρόοοδο των όσων συζητήθηκαν σήμερα καθώς και την εξέλιξη του φαινομένου της οπαδικής βίας στη χώρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου: