«Η ελληνική ναυτιλία είναι η υπεροπλία της Ευρώπης, καθώς κατέχει το 60% του κοινοτικού στόλου, διασφαλίζοντας τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, της επισιτιστικής επάρκειας και της ενεργειακής αυτονομίας» επεσήμανε σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή και την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την περίοδο 2022-2023, η οποία «είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της ελληνικής ναυτιλίας και τον ηγετικό της ρόλο σε εθνικό ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», ο υπουργός παρουσίασε μία σειρά από οφέλη που προσφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, όπως στη συνεισφορά του ΑΕΠ, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη και την ισχύ της χώρας.

Η ναυτιλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της χώρας

Τιτλοφορώντας το κείμενο της ανάρτησης «Ελληνική Ναυτιλία - Ένας παγκόσμιος γίγαντας», ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως «η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, με έναν στόλο 5.520 πλοίων.

«Η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 50%. Η συνολική συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αγγίζει το 7% του ΑΕΠ. Η ελληνική ναυτιλία είναι η υπεροπλία της Ευρώπης, καθώς κατέχει το 60% του κοινοτικού στόλου, διασφαλίζοντας τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, της επισιτιστικής επάρκειας και της ενεργειακής αυτονομίας», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο κ. Βαβριτσιώτης έκανε ειδική αναφορά για το τι σημαίνει η ναυτιλία για την Ελλάδα γενικά, αλλά και για την ελληνική οικονομία ειδικότερα: «Όπως αναφέρει στο μήνυμά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Πράγματι, η ελληνική ναυτιλία δεν είναι μόνο φορέας οικονομικής ανάπτυξης. Είναι παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και προοπτικής. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της χώρας. Η ναυτιλία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, προσφέροντας παράλληλα εθνική, οικονομική και διπλωματική ισχύ».