Το αφήγημα της νέας τετραετίας όπως το διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»: ένα ιστορικό τόξο που διατρέχει μια πορεία 100 ετών και στοχεύει ευθέως το μέλλον. Μια πρόκληση που δεν αποκλείει κανέναν Έλληνα και καμία Ελληνίδα, αλλά τουναντίον αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στην οποία καλούνται όλοι μαζί να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση της νέας Ελλάδας.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, ενωτικό σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείει ακόμα και εκείνες τις δυνάμεις που ιδεολογικά και πολιτικά σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους αντιπαρατέθηκαν και συγκρούστηκαν με την κυβερνώσα παράταξη.

«Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ώστε να δείξει προς όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου ότι σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό την Ελλάδα του 2030 δεν χωράνε μικροψυχίες και τοξικότητες που εν τέλει αδικούν το ρόλο εκείνων που μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά και επιπλέον με τη στάση τους ενισχύουν όλους όσοι καραδοκούν προκειμένου να υπονομεύσουν αυτή την πορεία.

Οι τρεις σταθμοί του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, στους οποίους αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνουν το στίγμα της μεγάλης παράταξης που ηγείται αυτής της πορείας.

Ο «αστικός εκσυγχρονισμός» του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο «ανορθωτικός εκσυγχρονισμός» των φιλελεύθερων κυβερνήσεων της περιόδου 1950-60, καθώς και ο «πολιτικός εκσυγχρονισμός» της μεταπολίτευσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποτελούν το μείγμα με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνθέτει το νέο «ιστορικό συμβιβασμό» της αστικής παράταξης που σε πολλές περιόδους της ιστορίας βρέθηκε διχασμένη.

Η αναφορά μάλιστα του πρωθυπουργού στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Κώστα Σημίτη, κλείνει έναν ιστορικό κύκλο και ανοίγει με γενναιότητα έναν νέο απαλλαγμένο από τα κλισέ και τα στερεότυπα του χθες.

Σ’ αυτό τον κοινό βηματισμό για το μέλλον που κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός, χωρίς τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις που πήγαν την Ελλάδα πίσω, παραφωνία και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια του «αναπληρωματικού» του Αλέξη Τσίπρα, προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου.

Μια ομιλία της προηγούμενης ημέρας χωρίς προτάσεις και άνευ πολιτικού στόχου, ή καλύτερα με στόχο να θυμίσει ακόμα και σε εκείνους που θέλουν να τους ξεχάσουν γιατί ο κόσμος τους έστειλε στο 18%. Με την ομιλία του ο κ. Φάμελλος μας έπεισε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Ευχόμαστε… και εις κατώτερα.