Δεν θα μπούμε σε συζήτηση να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σεβόμενοι και τις δικές του προσπάθειες, καθώς και την εν γένει παρουσία του στη Ν.Δ. Θα εστιάσουμε όμως σ’ αυτό που είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου (ειρήσθω εν παρόδω εξαιρετική συνέντευξη) ότι μόλις το 1% του προγράμματος «Αιγίς» απορροφήθηκε από το 2021.

Κατ’ αρχάς, το πρόγραμμα που έλκει την ονομασία του από την αρχαία Ελλάδα (η ασπίδα από δέρμα κατσίκας) είναι ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα που αφορά προμήθειες, τεχνικές προδιαγραφές και χρονοβόρες διαδικασίες λόγω της τήρησης των διαδικασιών δεν είναι δυνατόν να έχει μεγάλη απορροφητικότητα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μόνο η προετοιμασία και οι υπηρεσιακές συνεννοήσεις με πολλούς δημόσιους φορείς, όπως και οι σχετικές διαβουλεύσεις με τα εργοστάσια κατασκευής και τους προμηθευτές απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις.

Εξυπακούεται ότι αυτού του ύψους οι χρηματοδοτήσεις προϋποθέτουν προκήρυξη διαγωνισμών στη βάση αυστηρών προδιαγραφών όπως αυτές ορίζονται από την Ευρώπη. Συνεπώς και σύμφωνα με όλα τα προαναφερθέντα η απορροφητικότητα δεν θα μπορούσε να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα η εκταμίευση πραγματοποιείται με την παράδοση και όχι πριν. Παρ’ όλα αυτά, ολοκληρώθηκαν τέσσερις διαγωνισμοί για πτυσσόμενες γέφυρες, για την αναβάθμιση Super Puma, κινητές επιχειρησιακές μονάδες, ενώ εντός του έτους και στη διάρκεια του ερχόμενου θα τεθούν σε διαδικασία δημοπράτησης εξοπλισμοί πλέον του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Εν προκειμένω, η «Αιγίς» δεν μασάει ταραμά...