Απάντηση στη φημολογία που τον θέλει να απομακρύνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί αν και η τελική απόφαση, όπως είπε, είναι πάντα του πρωθυπουργού. «Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέχρι τις εκλογές, ούτε ως υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» είπε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο υπουργός είπε ότι αυτή οφείλεται στους 600 έως 800 τόνους βροχής που έπεσαν ανά στρέμμα και επισήμανε ότι αρκετές μέρες νωρίτερα το υπουργείο είχε ενημερώσει και ο ίδιος είχε δώσει συνέντευξη Τύπου για το φαινόμενο. Για το 112 είπε ότι τα μηνύματα εστάλησαν έγκαιρα και ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις στον Θεσσαλικό κάμπο των 230.000 κατοίκων σε συνθήκες νεροποντής, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν άργησαν να εμπλακούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Το στράτευμα έκανε εξαιρετικά τα δουλειά του. Είχαμε ακραία καταιγίδα και κεραυνούς. Ήταν απαγορευτικό να σηκωθεί οποιοδήποτε ελικόπτερο νωρίτερα από όταν σηκώθηκε. Όταν υπάρχει ακραία καταιγίδα οι λέμβοι δεν μπορούν να κινηθούν» σημείωσε. 

Ο υπουργός είπε ότι θα αξιολογηθούν όλα τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και επανέλαβε ότι, παρά τη θλίψη για τους θανάτους και τις καταστροφές, έγινε μια τεράστια προσπάθεια που δεν θέλει να ακυρώσει. 

Σε ερώτηση για το αν από την κακοκαιρία «Ιανός» μέχρι την κακοκαιρία «Daniel» έγιναν όλα τα έργα που θα έπρεπε, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, δαπανήθηκαν μεγάλα κονδύλια, αλλά θα πρέπει να φανεί αν αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο. «Οφείλω να πω ότι είμαι σε αυτήν τη θέση δυόμισι μήνες. Έχουμε δώσει τεράστια μάχη σε ένα υπουργείο διαρκών κρίσεων. Δρομολογούμε άμεσα αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων», επισήμανε, και σε ερώτηση για το αν αυτό αποτελεί μομφή για όσα παρέλαβε από τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, δεν έδωσε ευθέως απάντηση. «Αυτό που λέω είναι ότι το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί. Να προστεθεί τεχνητή νοημοσύνη, να έχουμε ραντάρ, χάρτες, δίκτυο συναγερμού, θερμικές κάμερες. Πράγματα που είναι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για το οποίο έχουν εγκριθεί δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού» είπε.