«Θα ήθελα να συστήσω προσοχή στον κόσμο. Να ακούει και να ακολουθεί τις οδηγίες των Αρχών» επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στη Λαμία για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με δημάρχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των εντόνων καιρικών φαινομένων λόγω της κακοκαιρίας «Elias».

Ο κ. Κικίλιας, ειδικότερα, ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην Περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε».

«Η οποία, όμως, φαίνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ, ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια: Από το Δομοκό και στον Νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια, κι άρα μιας και αυτό κατέστη δυνατό και λόγω της απόστασης, αποφασίσαμε με τον κύριο περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης. Μαζί μας φυσικά εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε. 

Ακόμα, ο κ. Κικίλιας μιλήσε για τα προειδοποιητικά μηνύματα του 112 που έχουν σταλθεί ήδη σε μια σειρά από περιοχές της ελληνική επικράτεια και τα οποία θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια του φαινομένου:. «Λίγο νωρίτερα ακούσατε και τα προληπτικά 112 για το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολόγων, για ακραία ή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με προσοχή».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ιστορία του Σπερχειού σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπερχειλίσεις και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κυρίως σε χωριά της περιοχής. Θα τα συζητήσουμε όλα. Ήδη έχει καταρτίσει ένα πλάνο η Πολιτική Προστασία και νομίζω ότι όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Η ισχύς είναι πάντα εν τη ενώσει», πρόσθεσε.

Σπανός: Παραμένουμε σε επιφυλακή 

Στο συντονιστικό μετείχαν, ακόμα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, όπως επίσης και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπογράμμισε ότι «ακόμη και στο μεσοδιάστημα οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν παρέμβει σε κρίσιμα σημεία με καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων» και συμπλήρωσε πως «δουλεύουμε προληπτικά με έκτακτες εργασίες σε σημεία που ενδέχεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα». 

Όπως είπε, «παραμένουμε σε επιφυλακή, ώστε να παρέμβουμε με όλες μας τις δυνάμεις -αν και όπου χρειαστεί- αναλόγως της έντασης και της διάρκειας του καιρικού φαινομένου», ενώ κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας με προτεραιότητα «την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα των περιουσιών και του περιβάλλοντος».

Αξίζει να επισημανθεί ότι όλος εξοπλισμός μαζί με μισθωμένα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και των δήμων έχουν βρεθεί σε επίκαιρα σημεία και περιμένουν. Από το μεσημέρι, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Λαμίας και τη γύρω περιοχή, δεν έχει βρέξει, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές το βράδυ.

Διεκόπη η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, νωρίς το πρωί, έδειξαν τα δόντια τους καθώς στην περιοχή της Μακρακώμης υπήρχε έντονη βροχόπτωση, ενώ χθες, στην περιοχή του Μώλου και της Αγίας Τριάδας η καταρρακτώδης βροχή ήταν συνεχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη τη μέρα δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Δομοκού που είναι τραυματισμένη από την προηγούμενη κακοκαιρία, ωστόσο όμως η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη.

Ωστόσο, προβλήματα προκλήθηκαν, νωρίς το πρωί, στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου, καθώς φερτά υλικά έπεσαν στο δρόμο και κάλυψαν το οδόστρωμα. Απομακρύνθηκαν λίγες ώρες αργότερα με την επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας και των δήμων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας διέκοψε την κυκλοφορία από το 30ο έως το 35ο χλμ. του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου, όπως επίσης, για τον ίδιο λόγο έκλεισε την κυκλοφορία στην παλιά Εθνική Οδό Λαμίας-Στυλίδας στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής Λαμίας αφού φερτά υλικά κάλυψαν το οδόστρωμα. Πριν το μεσημέρι απομακρύνθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι σε κυκλοφορία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας ήταν κλειστά όπως επίσης θα παραμείνουν κλειστά και την αυριανή ημέρα για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Σε ποιες περιοχές έχει σταλθεί μήνυμα του 112 

Σήμερα, τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 στην περιοχή της Φθιώτιδας ήταν συνεχή και πληροφορούσαν τους κατοίκους για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους καλούσαν να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα στις 15:47 και οι κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Το ίδιο συνέβη και για άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Ακόμα, πέρα από τη Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο, μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Ευρυτανίας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Μαγνησίας και της βόρειας Εύβοιας, με το οποίο τους προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους.

Σημειώνεται ότι το μήνυμα έλαβαν το απόγευμα αρκετοί κάτοικοι περιοχών της Αττικής, ωστόσο δεν αφορούσε την περιοχή. Παρόλα αυτά, το βράδυ εστάλη εκ νέου προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην Αττική, το οποίο ενημέρωνε πως αύριο, Τετάρτη, ενδέχεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες, ενώ καλούσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.