Φήμες κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο κρατικός μηχανισμός έσπασε φράχτη για να αποφευχθεί η πλημμύρα στην Καρδίτσα κι ότι εξαιτία αυτού πλημμύρισαν τα γύρω χωριά. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε, ότι καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων.

Πάνω από 60 αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή

Περισσότερα από 60 αντιπλημμυρικά έργα που εξελίσσονται ή ολοκληρώθηκαν από το 2019 εντός της γεωγραφικής Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ύψους 140 εκ ευρώ και αφορούν έργα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιοχής. Έως σήμερα μετά τον Ιανό έχουν πραγματοποιηθεί έργα και καθαρισμοί σε όχθες και ρέματα 400 χλμ στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας.

Ειδικότερα: Στην Π.Ε. Λάρισας έχει υλοποιηθεί το έργο «Ηλεκτρονική καταγραφή των ρεμάτων της Π.Ε. Λάρισας», που αποτελεί χρήσιμο λογισμικό εργαλείο για την εποπτεία και την τεχνική αστυνόμευση των ρεμάτων.

Έχει γίνει κατάλληλος προγραμματισμός και πέρα από τις τρέχουσες εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη λόγω των θεομηνιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία έτη στο νομό, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Λάρισας έχει υλοποιήσει και έχει σε εξέλιξη έργα καθαρισμών ρεμάτων από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 172,5 χλμ.

Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων: Το συνολικό μήκος των ρεμάτων είναι 8.000 χλμ περίπου. Έχει καταγραφεί και οριοθετηθεί σημαντικός αριθμός ρεμάτων. Υπάρχει προγραμματισμός και γίνεται ετήσιος καθαρισμός των σημαντικότερων ρεμάτων και ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που γειτνιάζουν ή διατρέχουν οικισμούς αλλά και σε σημεία που κρίνονται επικίνδυνα. Επίσης μετά από πλημμυρικά φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται όλο και συχνότερα αλλά και με ολοένα μεγαλύτερη ένταση, γίνονται παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές με εντονότερες τις επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια για καθαρισμούς ρεμάτων.

Στην Π.Ε. Τρικάλων: Καθαρίστηκαν υδατορέματα περιλαμβανομένων του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του Ληθαίου, Πορταϊκού, Ίωνα, Κλεινοβίτη και Νεοχωρίτη και των τοπικών ρεμάτων, συνολικού μήκους άνω των 110 χλμ., με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων κατά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 25.400.000 € με καθαρισμούς σε λοιπά επιλεγμένα από την Υπηρεσία τμήματα του ποταμού Πηνειού και των παραποτάμων του, καθώς και των ρεμάτων και των χειμάρρων εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στην Π.Ε. Καρδίτσας: Κάθε χρόνο δημοπρατούνται παγίως συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ύψους περίπου 500.000 €, που αφορούν σε τρέχουσες ανάγκες καθαρισμών στην ΠΕ Καρδίτσας. Επιπλέον, την τρέχουσα περίοδο, πέραν των ήδη γενόμενων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του ΙΑΝΟΥ αλλά και των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για καθαρισμούς και αποκατάσταση ρεμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη το μήκος των φυσικών και διευθετημένων ρεμάτων στο νομό Καρδίτσας που ανέρχονται σε 800 χιλιόμετρα στην πεδινή ζώνη και σε 3.375 χιλιόμετρα στην ορεινή ζώνη, οι παρεμβάσεις γίνεται τοπικά, σε καίρια σημεία, ιδίως κοντά σε εγκάρσια τεχνικά (γέφυρες κλπ) όπου έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων. Επιπλέον, οι τοπικοί και λοιποί δημόσιοι φορείς ενημερώνουν την Υπηρεσία για τυχόν προβλήματα που εντοπίζουν στις κοίτες. Στα πλαίσια των έργων αποκατάστασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον ΙΑΝΟ έχει ολοκληρωθεί πλήθος σημειακών εργασιών σε καίρια σημεία του υδρογραφικού δικτύου.