Εκ νέου ενημέρωση για την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά». 

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας και προσέθεσε: «Εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3000 μερίδες φαγητού και νερού: «Όπως διαβεβαίωσα και νωρίτερα είμαστε εδώ κοντά στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται σκληρά».

Συνολικά 1791 διασώσεις από την Πυροσβεστική 

Συνολικά 1791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Επίσης, σημειώνεται ότι αυτά τα άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. 

Παράλληλα, από προχθές Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει 6.284 κλήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. 

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν γίνει 4.305 κλήσεις, εκ των οποίων, οι 2.250 είναι από τη Μαγνησία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 630 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα.

Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας έγιναν 305 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 124 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 125 άτομα

Από την Καρδίτσα έχουν ληφθεί 1050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 230 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 360 άτομα.

Από τα Τρίκαλα έχουν φτάσει στο Κέντρο Επιχειρήσεων 580 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 83 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 340 άτομα. 

Στη Σκιάθο έχουν γίνει 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.

Στη συνέχεια, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν καταγραφεί 850 κλήσεις, εκ των οποίων, οι 115 είναι από περιοχές της βόρειας Εύβοιας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας έγιναν 720 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 252 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

Από τη Θήβα και τη Λειβαδιά Βοιωτίας ελήφθησαν 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο 1 άτομο.

Ακόμα, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει λάβει 40 κλήσεις. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων. Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου και στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγιναν 139 κλήσεις, εκ των οποίων οι 12 είναι από τις Σπέτσες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων. 

Στην Επίδαυρο σημειώθηκαν 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα. Στο Κρανίδι έγιναν 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 71 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων και την Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων.

Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής έχουν γίνει 950 κλήσεις, εκ των οποίων, οι 826 είναι σε περιοχές του λεκανοπεδίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 44 άτομα. Από την Αίγινα και το Αγκίστρι ήρθαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν 

Επίσης, εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 έχουν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 110 άτομα και συγκεκριμένα 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας, 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας, 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας, 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας, 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας, 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας και 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας. 

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.