Δεν είμαι υπέρ των γενικεύσεων και των αφορισμών, αλλά όταν τόσο συχνά γινόμαστε μάρτυρες φρικτών τροχαίων πρέπει να θέσουμε τους προβληματισμούς μας. Γι’ αυτό σήμερα θα ασχοληθώ με ένα θέμα που δεν αφορά το πολιτικό ρεπορτάζ, όμως έχει πολιτικές προεκτάσεις. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ενας 87χρονος είναι ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, στην παραλιακή, με θύμα έναν 40χρονο, ο οποίος εκινείτο με ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο - μηχανάκι. 

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη το βράδυ στο 32ο χιλιόμετρο στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, στο ύψος του Ribas. Ο 87χρονος, ο οποίος συνελήφθη, οδηγούσε το αυτοκίνητο και φέρεται να είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, όταν προσέκρουσε στο αμαξίδιο, παρασύροντας τον 40χρονο. Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 40χρονος. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον άνδρα στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς πιστοποιήθηκε ο θάνατός του. 

Από το δυστύχημα ανασύρθηκαν νεκρά και τα δύο σκυλάκια που συνόδευαν τον άτυχο άνδρα. Ερευνα για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία και έχει ξεκινήσει προανάκριση για τα αίτια της τραγωδίας. 

Δυστυχώς παρόμοια τραγικά περιστατικά με την εμπλοκή υπερήλικων οδηγών είχαμε και άλλα πολλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Αθώοι άνθρωποι, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, βρέθηκαν κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτων, τα οποία οδηγούσαν υπερήλικες, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση του οδηγού. 

Δεν θέλω να πάρω θέση για το θέμα γιατί δεν είμαι ειδικός. Υπάρχει όμως έντονη ανησυχία στην κοινωνία. Τα μειωμένα αντανακλαστικά των ηλικιωμένων οδηγών δημιουργούν φοβίες και σπέρνουν τον πανικό. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν. Να αφαιρεθεί το δίπλωμα από ένα όριο ηλικίας και μετά; Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ανανέωσης άδειας οδήγησης για τους ανθρώπους άνω των 80 ετών; Η Πολιτεία πρέπει να βρει τι θα κάνει. Πάντως δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν στο δρόμο οδηγοί που δεν είναι σε θέση να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτου. Κάτι πρέπει να γίνει… 

Δεν τους αντέχει ούτε ο... Καρανίκας 

Την ανυπαρξία σοβαρής αντιπολίτευσης εξηγεί με ανάρτησή του ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, με αφορμή όσους ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό επειδή πήγε ολιγοήμερες διακοπές. «Σοβαρή αντιπολίτευση, πάντως, δεν είναι η καταγγελία των διαφορετικών ορειβατικών παπουτσιών, ούτε το ότι ανέβηκε με την κόρη του σε κάποιο βουνό ούτε φυσικά το ότι πήγε σε λαϊκή παραλία με την πετσέτα του. Σοβαρή αντιπολίτευση είναι η ακρίβεια στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για να ζήσουμε. Ο Μητσοτάκης, είτε τα κάνει μόνος του είτε το έκανε γιατί του το είπαν οι σύμβουλοί του, έχει επιμελώς αποφύγει να φωτογραφίζεται σε κότερα, βίλες και χλιδάτα μέρη».  

Στο τέλος της εβδομάδας οι πρώτες μετρήσεις 

Σήμερα ξεκινούν οι πρώτες μεγάλες δημοσκοπήσεις για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους. Μαθαίνω ότι τα αποτελέσματα θα τα έχουν συλλέξει οι εταιρείες μετρήσεων την Πέμπτη με Παρασκευή. Οι δημοσκόποι περίμεναν να γυρίσει στα αστικά κέντρα ο κόσμος για να μπορέσουν να γίνουν τα απαραίτητα τηλέφωνα και να βγουν τα στατιστικά και πολιτικά συμπεράσματα. Εχω την αίσθηση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε την πρώτη εικόνα. Υπομονή μερικές ημέρες και όπως πάντα πρώτοι θα μάθετε τα αποτελέσματα από την εφημερίδα μας…