«Ο Τσίπρας είναι πιο προχωρημένος από το περιβάλλον του, από αυτούς που έχουν "επάγγελμα Τσίπρα", ότι δηλαδή δεν έχουν υπόσταση παρά μόνο δίπλα στον Τσίπρα. Ο Τσίπρας ήταν πιο προχωρημένος από αυτούς αλλά βεβαίως έχει ευθύνες γιατί επέλεξε αυτούς τους ανθρώπους που προτιμούσαν να λένε σε όλα ναι παρά να λένε την αλήθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Παραπολιτικά», όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κούλογλου απάντησε:«Είναι σαν να με ρωτάτε αν θα υπάρχει Αριστερά χωρίς τον Τσίπρα. Σ’ όλες τις χώρες οι ηγέτες της Αριστεράς κάποια στιγμή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αλλάζουν. Η Αριστερά παραμένει, αποτελεί μια σημαντική δύναμη, έχει κάνει πολλά λάθη και έχει χάσει μέρος της παλιάς της επιρροής, κι αυτά πρέπει να τα δει σοβαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγει ένας τίτλος ότι ο Κούλογλου λεει ότι πρέπει να φύγει ο Τσίπρας, σε καμία περίπτωση. Εγώ δεν λεω τίποτα γιατί θα πρέπει ο ίδιος να πάρει τις αποφάσεις του».

«Η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς της Ελλάδα έπρεπε να έχει ξεκινήσει με το 32% του 2019. Εκεί χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είχα προσπαθήσει που έλεγα "πρόεδρε μήπως δεν αρέσουμε, ότι πρέπει να αλλάξουμε". Κάποια στιγμή είπα ότι ήρθε ισοπαλία ο Μητσοτάκης-Τσίπρας και μάλιστα εκτός έδρα και θέλανε να με διαγράψουν. Λόγω αυτών πρέπει να γίνει μια ριζική ανανέωση στα μυαλά της Αριστεράς και επειδή υπήρχαν πολλές προτάσεις διαγραφής μου ο Τσίπρας δεν τις δέχτηκε», πρόσθεσε.

Για τα μέτρα αποτροπής μεταναστευτικών ροών

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης να μην πληρώνονται οι φράχτες και τα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών ροών από την ΕΕ, απάντηση: «Δεν θυμάμαι τι είχα ψηφίσει τότε αλλά η θέση της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι να μην χρηματοδοτούνται φράχτες».

Ωστόσο, ανέφερε πως «ο φράχτης δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μπορούσε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να λειτουργήσει αν φτιάξουμε νόμιμες εισόδους. Στους φράχτες πάνω να υπάρχουν πύλες όπου να έρχονται οι άνθρωποι και να υποβάλλουνε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Όποιος θέλει να υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα με βάση τους διεθνείς κανόνες θα πρέπει να πηγαίνει σε αυτό το μέρος, να πηγαίνει σε νόμιμα μέρη του ελληνικού κράτους και να λεει "είμαι πρόσφυγας, έχω τα χαρτιά και παρακαλώ δώστε μου άσυλο σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία"».

«Με βάση αυτή τη στρατηγική ήττα θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές»

Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και τι αναμένεται σε αυτές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Κούλογλου σημειώνει τα εξής: «Εδώ έχουμε μια στρατηγική ήττα η οποία έγινε την 21η Μαΐου, αυτή προφανώς δεν ανατρέπεται όπως δείχνουν οι ενδείξεις και προφανές είναι αυτό γιατί δεν υπάρχει και μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον από τον κόσμο, θεωρεί δεδομένο το αποτέλεσμα. Επομένως με βάση αυτή τη στρατηγική ήττα θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές».

Σε ερώτηση, αναφορικά με το αν αυτές οι ανατροπές θα αγγίξουν και τον κ. Τσίπρα, απαντά: «Αυτό είναι δικό του θέμα. Ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή δίνει μια φοβερή μάχη μόνος του και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε. Έχει πάρει όλο το παιχνίδι επάνω του παρά την ήττα, παρότι είπε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί εντούτοις ξαναμπήκε και τρέχει από το πρωί έως το βράδυ. Αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε όπως πρέπει να του χρεωθεί και η ευθύνη που του αναλογεί της στρατηγικής ήττας» και προσθέτει για το αν πρέπει να χρεωθεί δεύτερη ήττα: «Όχι γιατί αυτό που ζούμε τώρα είναι η τελική πράξη του έργου ενώ όλα έχουν παιχτεί. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ριζικές ανατροπές τώρα».

«Ο Τσακαλώτος κατάφερε σε πολύ δύσκολες συνθήκες να συμμαζέψει την οικονομία»

Όσον αφορά το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος βουλευτής λέει: «Αυτή είναι η εκλογική επιτροπή γιατί κατά τα άλλα στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν ο Τσακαλώτος για παράδειγμα... Εν πάση περιπτώσει θεωρώ επειδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόβλημα διαχειριστικής ικανότητας, στα μάτια της κοινής γνώμης, ο Τσακαλώτος θα έπρεπε να εμφανίζεται δίπλα στον Τσίπρα για να θυμίζει ότι ο Τσακαλώτος κατάφερε σε πολύ δύσκολες συνθήκες να συμμαζέψει την οικονομία και να αφήσει και 37 δις που δεν έχει αφήσει κανείς άλλος».

Τέλος, για το βαθμό που έχει ζημιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη λογική Πολάκη «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» θα έρθουμε και θα τιμωρήσουμε ή θα εκδικηθούμε, ο κ. Κούλογλου επισημαίνει: «Η οποιαδήποτε τέτοιου είδους ρεβανσιστική εξαγγελία η οποία δεν είχε και καμία σχέση με την πραγματικότητα όπως αποδείχτηκε έκανε ζημιά».