«Υπήρχε ένας περίγυρος που υποτίθεται ότι ήταν οι "yes men". Αυτοί που λένε πάντα ναι, που στο όνομα της προστασίας του ηγέτη του αποκρύπτουν στοιχεία ή του θολώνουν το τοπίο» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος, αλλά και τι φαίνεται πως έπεται για τον ίδιο και το κόμμα. Ο κ. Κούλογλου νωρίτερα από αυτήν του τη δήλωσε είχε εξηγήσει ότι «όταν έχει κανείς μια τέτοια ήττα, ο επικεφαλής της εκστρατείας έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αλλά εγώ προσπάθησα και τότε να πω ότι είναι μια γενικότερη ευθύνη. Δεν πρέπει να φορτώνεται μόνο σε ένα άτομο». Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε «μετριότητες» που δεν έχουν καμία σχέση με όσους έχουν παρουσιαστεί από τα μέσα ενημέρωσης ότι θέλουν να διεκδικήσουν την εξουσία.

Αναφορικά με τον ή τη διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κούλογλου αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για πρόσωπα, πριν οι αρμόδιοι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. Σημείωσε δε ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου ή της κατάλληλης είναι η παρουσία στο Κοινοβούλιο: «Είναι πολύ καλύτερο να είναι βουλευτής. Ξεκινάμε μια καινούργια κοινοβουλευτική θητεία, η οποία θα κρατήσει αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα, τέσσερα χρόνια. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος να είναι ηγέτης του κόμματος και να είναι έξω από το Κοινοβούλιο. Αυτό είναι νομίζω προφανές. Τώρα για τους εντός του Κοινοβουλίου εγώ αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να έχουν κριτήρια αποτελεσματικής διαχείρισης της κρατικής μηχανής» πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μία φάση με πάρα πολλές προκλήσεις και πάρα πολλούς κινδύνους

Ακόμα, για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια ευρεία συνεργασία η οποία να ξεκινήσει με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και να επεκταθεί. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε χαμηλά μονοψήφια, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν είναι καθόλου βεβαιότητα: «Διότι όπως θα είδατε και από τα αποτελέσματα των εκλογών, ιδίως στις δεύτερες εκλογές, ο αντίπαλος ανταγωνιστής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου».

«Η νέα φάση στην οποία μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φάση με πάρα πολλές προκλήσεις και πάρα πολλούς κινδύνους. Διαμορφώνεται ένας κόσμος ο οποίος θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις δεν ξέρω. Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ και από ένα μικρό κόμμα τον έφερε στην κυβέρνηση με πανευρωπαϊκή απήχηση.

Όπως είπε: «Από την άλλη μεριά ο Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια είναι ο πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις Αυτές ενδεχομένως τις δέχθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου την περίοδο 1987-1989 αλλά μόνο μια μικρή περίοδο. Στην άλλη περίοδο δοξαζόταν. Επομένως αυτές τις επιθέσεις, το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αντιμετώπισε ικανοποιητικά, ούτε υπεράσπισε τον εαυτό του ο Τσίπρας απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις ικανοποιητικά και αυτό πρέπει να το κάνει τώρα. Κατά τη δικιά μου γνώμη πρέπει να γυρίσει να εξηγήσει τι έγινε το 2015, να πει τα παρασκήνια, τα οποία δεν έχει πει μέχρι τώρα. Λοιπόν φτάνουμε στο 2019. Στο 2019 έχουμε μια μεγάλη, μια σημαντική ήττα αλλά με μεγάλο ποσοστό. Εκεί θα έπρεπε να έχει γίνει μία σαφέστατη ανασκόπηση, τι κάναμε καλό που δεν ειπώθηκε, τι δεν κάναμε καλό που επίσης δεν εξετάστηκε, να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Δεν έγινε αυτό. Σε αυτό έχει ευθύνες».