Οπως οι Podemos στην Ισπανία, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει συνεχώς νέους μιντιακούς κράχτες προκειμένου να πλησιάσει το εκλογικό σώμα, αλλά για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι πολιτεύεται χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Αυτό που συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει ξανά σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με δεύτερο πολιτικό κόμμα που αγωνίζεται ώστε να βελτιώσει τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Η κάθοδος από τη Θεσσαλονίκη του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη λανσαρίστηκε σαν την κίνηση που θα ανακάτευε τα «λιμνάζοντα ύδατα» στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Αφού έπεσε αρκετό λευκό στα προεκλογικά σποτ του κόμματος, η πρώτη συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Αιγάλεω συνδυάστηκε με την παρουσίαση της πολλά υποσχόμενης νέας ομάδας, η οποία θα εκπροσωπούσε το κόμμα.

Παράλληλα, υπήρξε και η διαρροή για τα πρόσωπα που θα έβγαιναν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκπροσωπώντας την Κουμουνδούρου, δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα στο μήνυμα που ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια πρόσωπα ήταν κορυφαίοι καθηγητές, όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο Οθωνας Ηλιόπουλος.

Ενώ διανύσαμε περίπου δύο εβδομάδες με προώθηση των αντίστοιχων προσώπων, τα νέα «λευκά» προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ ξαναγύρισαν σε μια άλλη ομάδα προσώπων, αγαπητή σήμερα της «προεδρικής φρουράς», όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας κ.ά.

Μέσα σε ένα βράδυ εξαφανίστηκε η μισή νέα ομάδα, ακολουθώντας έτσι τα «βαρίδια» του κόμματος –για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα–, όπως είναι η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, οι πολλά υποσχόμενοι μέχρι πρότινος Διάνα Βουτυράκου, Δημήτρης Λυριτσής, Τζένη Λειβαδάρου –η Ελληνίδα που θαύμασε ο Στίβεν Χόκινγκ–, ο μετανάστης Κινιούα Μάινα Νικόδημος από την Κάλυμνο, η Μακρίνα-Βιόλα Κωστή, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο θεσμικός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, Γιώργος Χουλιαράκης.

Για ένα κόμμα το οποίο φλερτάρει με ποσοστά κάτω του 20% και οδηγείται ολοταχώς στην αφετηρία από όπου ξεκίνησε, οι πιο αμερόληπτοι αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της νέας Εκλογικής Επιτροπής Διονύσης Τεμπονέρας έχει καταγράψει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περισσότερες παρουσίες και από την εκπρόσωπο του κόμματος, τη... σοκαρισμένη από το αποτέλεσμα των πρώτων εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, Πόπη Τσαπανίδου.

Οι ιδέες για εναλλακτικές παρουσιάσεις του Αλέξη Τσίπρα μάλλον θα τροφοδοτήσουν τις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις, αφού στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Κυριακής κάποιοι αποφάσισαν να δίνει μόνος του το λόγο στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να... χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Εάν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ισπανοί Podemos ήταν πρότυπο, τότε οι εξελίξεις στην Ισπανία δείχνουν ανάγλυφα και την πορεία του κόμματος στην Ελλάδα. Τα δύο κόμματα ανέβηκαν μαζί, πάνω στο κύμα της διαμαρτυρίας, μαζί πορεύτηκαν μεταξύ καταγγελιών και αυταπατών. Μια δεκαετία μετά, ΣΥΡΙΖΑ και Podemos γράφουν τους τίτλους του τέλους, βλέποντας να χάνουν κάθε προοπτική εξουσίας, αλλά στην ουσία και το ίδιο τους το κόμμα.

Η Γιολάντα Ντίαθ, νέα αρχηγός της Αριστεράς, η οποία το 2021 είχε πάρει το δαχτυλίδι από τον άλλοτε πανίσχυρο Πάμπλο Ιγκλέσιας, αφού δημιούργησε την Πλατφόρμα Sumar (Ενώνω) και συνένωσε τα διάφορα αριστερά κομματίδια, κυριολεκτικά «εξαέρωσε» τους Podemos βάζοντας έναν πολύ σκληρό όρο: Εάν οι Podemos επιθυμούσαν να ενταχθούν στον νέο συνασπισμό της Αριστεράς, θα έπρεπε να αποσύρουν την Ιρένε Μοντέρο, σύζυγο του Ιγκλέσιας και υπουργό Ισότητας. Επειτα από πολλές διενέξεις οι Pοdemos αποδέχθηκαν τελικά την αφομοίωσή τους. Αντιστέκονταν μέχρι την ώρα που καταποντίστηκαν στις περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου στην Ισπανία.

Το ισπανικό παράδειγμα είναι ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται. Οι παράλληλοι βίοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα άδοξο τέλος. Πριν από το τέλος οι Pοdemos είχαν ακολουθήσει δεκάδες διαφορετικές προσεγγίσεις για να πλησιάσουν το εκλογικό σώμα. Aλλαζαν τα πρόσωπα που εμφανίζονταν στα ΜΜΕ «σαν τα πουκάμισα» και προσπαθούσαν να δελεάσουν το πλατύ κοινό συνεχώς με νέους.

Σε μικρότερο χρονικό διάστημα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, κάτι ανάλογο κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκει συνεχώς νέους μιντιακούς κράχτες προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το πλατύ ελληνικό κοινό, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι πολιτεύτηκαν σε αυτόν τον τόπο χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας.

Εάν κάποιοι διαφωνούν με το παραπάνω, δεν θα λέγαμε ότι παρατηρούν μεγάλες ομάδες πολιτών να μετακινούνται για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες του... Διονύση Τεμπονέρα και της... Εφης Αχτσιόγλου. Μάλλον η ιστορία των Podemos δεν έχει προβληματίσει στο ελάχιστο τον Αλέξη Τσίπρα. Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής όμως είναι κοντά...